MENIU

Cum poate fi contestat actul de adjudecare din executările silite

Actul de adjudecare poate fi contestat oricând

Actul de adjudecare din cadrul dosarului de executare poate fi contestat pe calea dreptului comun pentru nulitate absolută, arată avocatul Adrian Cuculis.

Contestarea actului de adjudecare nu are termen de depunere dacă se invocă nulități absolute – preț derizoriu, acte ilicite în dobândirea proprietății sau lipsa calității de reprezentant în adjudecarea imobilului, ori alte aspecte ce pot conduce la nulitatea absolută a actului respectiv de adjudecare.

Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că actul de adjudecare este un veritabil contract de vânzare-cumpărare, opinie cu care și SCA Cuculis&Asociatii este de acord (detalii aici).

Astfel, în condițiile în care un contract de vânzare cumpărare poate fi atacat oricând, invocându-se nulitatea absolută a acestuia, în aceleași condiții și prin recurență, stabilindu-se de esență că discutăm despre actul de adjudecare că fiind un veritabil contract de vânzare cumpărare, rezidă două aspecte:

a) Actul de adjudecare nu trebuie să fie asimilat în mod direct "ultimului act de executare", iar acest lucru înseamnă că nu este necesară formularea unei contestații la executare în termenul de 15 zile;

b) Actul de adjudecare poate fi contestat pe "cale separata" de drept comun și nu în cadrul contestației la executare, putând fi invocate într-o acțiune de anulare act / constatare nulitate absolută, toate elementele ce ar putea duce în mod rezonabil la anularea unui contract de vânzare cumpărare. Mai multe informatii pe indrumari-juridice.eu.

Mai multe articole despre:
executare silită Adrian Cuculis