MENIU

Cum arată cartea pentru care George Copos este bănuit de plagiat

<p>Cartea lui George Copos</p>
<p>Cartea lui George Copos</p>

Realitatea.net a reușit să arunce o privire pe cartea scrisă de George Copos în închisoare, unul dintre volumele care i-au grăbit eliberarea condiționată. Cartea, intitulată "Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI" este foarte scumpă la vedere. Întreg tirajul a fost epuizat în mod miraculos. "Alianțele matrimoniale" mai sunt disponibile acum doar la Bibioteca Națională. Subiectul este unul controversat, deoarece istoricul Cătălin Parfene a anunțat că există suspiciuni de plagiat, întrucât teza respectivă are același nume cu lucrarea sa de master.

"Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI", cartea care i-a grăbit lui George Copos eliberarea condiționată din închisoare a fost răsfoită de jurnaliști, mulțumită Bibliotecii Naționale. Volumul, pentru care fostul vicepremier este suspectat de plagiat, nu a fost ușor de găsit, în cojndițiile în care întregul tiraj publicat la editura Niculescu a fost epuizat. 

Cartea a devenit accesibilă marelui public de azi, mai devreme decât în mod normal, după ce presa a făcut cereri pentru urgentarea procedurii de "intrare în flux". Deşi tirajul a dispărut în mod miraculos de la Editura Niculescu, legea e clară în ce priveşte depozitul de 7 exemplare pentru Biblioteca Naţională. Aşa a ajuns Realitatea.net la acest exemplar.

"Am ales să studiez această perioadă - Evul Mediu autohton - deoarece, pentru mine, ea reprezintă "epoca de aur" a istoriei românilor, când Principatele Române tratau sau, după caz, se luptau, de la egal la egal, cu marile puteri din zonă și când acestea făceau parte din cercul select al statelor din comunitatea bizantină", scrie George Copos în introducerea volumului. 

Marți, magistrații Tribunalului București au admis cererea omului de afaceri George Copos în care solicita eliberarea condiționată, iar acesta a fost eliberat. El a cerut eliberarea, susținând că în timpul detenției a scris cinci cărți și că are dreptul să i se reducă pedeapsa cu 200 zile. ''Am avut o atitudine ireproșabilă. Am cerut să lucrez neplătit și la Rahova, și la Jilava, am scris lucrări științifice pe teme care nu au fost abordate de specialiști și care au fost apreciate de profesori'', a susținut Copos, după eliberare.

Ulterior, istoricul Cătălin Parfene a cerut Administrației Naționale a Penitenciarului să facă publică o lucrare științifică semnată de George Copos, pe care acesta ar fi scris-o în perioada detenției. Istoricul are suspiciuni de plagiat, întrucât teza respectivă are același nume cu lucrarea sa de master. Mai mult, profesorul care ar fi coordonat ambele teze este același. Aceasta este prof. univ. dr. Stelian Brezeanu, actualmente pensionar, scrie romanialibera.ro.