MENIU

Cum ar fi dacă Pământul nu ar mai avea oxigen pentru 5 secunde

Te-ai întâmplat vreodată ce s-ar întâmpla dacă pe Pământ ar lipsi oxigenul timp de cinci secunde? Probabil că oamenii ar putea să îşi ţină respiraţia pentru un minut şi astfel lipsa oxigenului nu ar reprezenta o problemă, însă în jurul tău totul s-ar destrăma.

După cum știi nu poți rezista fără oxigen mai mult de 30 de secunde. De aceea în fiecare minut al existenței tale, inspiri aproximativ 21% oxigen, 78% nitrogen și bineînțeles un procent mai mic sau mai mare de poluare, depinde de locul în care te afli.

Astfel, ai putea crede că n-ai păți nimic pentru cinci secunde dacă nu ar mai exista oxigen pe Pământ. Însă, consecinţele lipsei oxigenului ar fi dezastruoase. Dacă un astfel de scenariu ar fi real, atunci ar trebui să te îndepărtezi de clădiri, pentru că tot ce este făcut din beton s-ar dărâma - oxigenul este elementul cheie în procesul de întărire al cimentului.

Un simplu exercițiu de imaginație îți arată ce s-ar putea întâmpla dacă toate construcțiile, inclusiv zgârie-norii sau barajele s-ar prăbuși. În primul rând, orașele ar fi supuse unui adevărat cataclism. Adică gândește-te la efectele devastatoare ale inundațiilor venite în tsunami după crăparea barajelor.

Consecinţele lipsei oxigenului timp de doar cinci secunde asupra corpului tău

Lipsa oxigenului, chiar si pentru cinci secunde ar putea avea efecte dezastruoase și asupra corpului tău. Astfel, te-ai putea prăji, la propriu, din cauza radiațiilor ultraviolete extrem de intense de la Soare, care n-ar mai fi filtrate de stratul de ozon (ozonul nu există fără oxigen).

În plus, lipsa oxigenului va face ca urechea ta internă să piardă 21% din presiune. În acest sens poți să îți imaginezi cum ar ca cineva să te arunce în ocean la o adâncime de 2.000 de metri, într-un timp prea scurt ca urechea să se adapteze.

Și dacă te gândești că ai putea să te urci în mașină și să fugi pentru a te salva, ei bine, niciun autovehicul cu motor cu combustie internă n-ar mai funcționa în lipsa oxigenului.

Sursa: playtech.ro

Mai multe articole despre:
Terra descoperiri oxigen savanţi