MENIU

Cum a reușit o femeie din Galați să își reducă la jumătate RATA la creditul în franci

<p>Rate reduse la jumătate</p>

Românii care sunt împovăraţi de creditele în franci elveţieni au totuși o speranță: să obțină în instanță reconversia creditului la un curs apropiat de cel din momentul semnării contractului.

După ce s-a judecat doi ani cu banca, o brăileancă a câştigat în toamna anului trecut procesul la Tribunalul Galaţi.

Este vorba despre o femeie din Braila care are un credit in franci elvetieni si care ar putea plati de acum inainte ratele la un curs de schimb de 2 lei pentru un franc, in loc de 4,3 lei cat valoreaza in prezent, de 2 ori mai putin.

Hotararea data de Tribunalul Galati este prima decizie irevocabila a justitiei romane care dispune convertirea in lei a creditului in franci elvetieni, la cursul de schimb de la data acordarii creditului.

Altfel spus, in 2007 creditul a fost dat la un curs de 1,8 lei pentru un franc elvetian - apoi cotatia a urcat pana la 4,2 lei in 2011, a coborat usor la 3,6 lei, iar acum cursul a explodat din nou.

Instanta a decis în septembrie 2014 ca femeia să plătească un curs mai mare cu 10% față de cel din momentul acordării creditului.

Avocatii specializati in procese cu bancile sustin ca este vorba despre o victorie si mai multe banci ar avea in contractele de imprumut in franci elvetieni clauze care ar prevedea o astfel de schema de plata - clauze ca cea pe care persoana din Braila a contestat-o in instanta si pe baza careia a castigat acest proces.

Mai multe articole despre:
franci elveţieni fracul elvetian