MENIU

Culisele Statului Paralel | România mai aruncă niște miliarde pe vaccinuri, deși rata imunizării scade

România mai aruncă niște miliarde pe vaccinuri / Foto: Profi Media

Guverul României a publicat printr-un document oficial date despre numărul tuturor vaccinurilor anti-coronavirus și costul acestora de la începutul pandemiei.

Până în 2023, România s-a angajat să achiziționeze peste 80 de milioane de doze de vaccin, chiar dacă în ultima săptămâna s-au vaccinat mai puțin de 14.000 de români, iar numărul celor care merg să se vaccineze scade pe zi ce trece, acesta fiind motivul pentru care majoritatea centrelor de vaccinare se închid.

Asta înseamnă peste un miliard de dolari care urmează să intre în buzunarul companiilor producătoare. Analiștii atrag atenția că această cheltuială a statului este pur și simplu nechibzuită și asta pentru că ar mai fi nevoie de 65 de ani pentru ca toate dozele de vaccin care urmează să intre în țară să fie utilizate de către populație.

Există și problema dozelor de vaccin care există deja în țara noastră. O bună parte din acestea au ajuns să fie revândute altor state, donate, sau chiar aruncate, pentru că au expirat.

Chiar dacă cererea este în scădere iar oferta este mult mai mare, prețul unei doze de vaccin Pfizer a crescut. Dacă la începutul pandemiei statul român plătea pentru o singură doză suma de 67 de lei, acum aceeași doză a ajuns să coste 96 de lei, deci cu aproape 30 de lei în plus. Cu toate astea, România urmează să primească și în 2023 un număr de aproape 20 de milioane de doze Pfizer, în valoarea de aproape doua miliarde de lei.

România a mai cumpărat doze de vaccin cu prețuri piperate și de la Moderna, unde o singură unitate costă peste 130 de lei. La polul opus se află Jhonson&Jhonson cu doar 34 de lei per doză. De la cei din urmă România a cumpărat peste 7 milioane de doze.

Cele mai puține doze au fost luate de la Valneva și Novavax, câte 10.000 de doze din fiecare, însă fiindcă niciun român nu a fost vaccinat, banii statului au fost practic aruncați la gunoi. Dacă mai luăm în calcul și faptul că prețul uneia este destul de mare, 83 de lei pentru o doză Valneva, respectiv 94 de lei pentru Novavax, este și mai evidentă alegerea nefericită pe care a făcut-o guvernul româniei în ceea ce privește achiziția de doze de vaccin. 

Mai multe articole despre:
Culisele Statului Paralel vaccinuri doze vaccin