MENIU

Cu ce se ocupă aleșii pe timp de criză - DROPIA și... înmulțirea lor, mărul discordiei în Senatul României

Florin Cîțu, președintele Senatului României

Dezbateri aprinse la vârful Senatului privind... înmulțirea dropiilor. Conducerea Senatului a dezbătut într-o ședință cât de important este programul de repopulare cu dropii în țara noastră. Printre protagoniști s-a aflat chiar șeful Senatului, Florin Cîțu. 

Dialogul a avut loc în ședința din 23 mai a conducerii Senatului. Pentru că nu au reușit să se lămurească cu privire la condițiile de care au nevoie dropiile pentru a se întoarce în România, senatorii au decis să ceară mai multe informații la ministere.

DEZBATERI APRINSE ÎN SENAT DIN CAUZA DROPIILOR

Daniel Fenechiu: Bine, acum ar trebui să întrebăm Guvernul cât de importantă este popularea cu dropii. Că, dacă e o problemă foarte serioasă, nu putem să fim insensibili.

Alina-Stefania Gorghiu: E a treia oara când vine…

Florin Cîțu: Domnule lider, poate facem o solicitare la Guvern să vedem cine e cu programul cu dropia, cu asta, să vedem cât de important e și ce se întâmplă și să ne dea Guvernul…

Daniel Fenechiu: Da, domnule președinte, întrebăm Guvernul. Secretariatul face o adresa către Ministerul Agriculturii și întreabă cât de importantă e popularea cu dropii, ca să putem să luăm o decizie conștientă.

Florin Cîțu: Dar de ce nu se populează natural, nu înțeleg … (...) Înțeleg că nu e nicio barieră, ar putea să vină natural dropiile în Romania. Ce le ține să nu vină în România? Aici e un …

Daniel Fenechiu: La dropii nu mă pricep ...

Sursa: Stenograma BP Senat din 23 mai

Dropia este cea mai mare pasăre zburătoare din Europa. De la mijlocul anilor 1950, ea a dispărut din cea mai mare parte a Europei, inclusiv în România.

În 2019, a fost descoperit un prim cuib de dropii în Salonta. Specialiștii ornitologi au anunțat că în urmă cu doi ani dropiile au reînceput să cuibărească în vestul ţării.