MENIU

Cronica unui blocaj anunțat. Invenția Guvernului PSD în materie de TVA aduce haosul general

ANAF

TVA Split le dă mari bătăi de cap firmelor. Pe lângă povara administrativă şi financiară, oamenii sunt presaţi şi de timp. În zece zile, plata defalcată a TVA-ului ar trebui să devină operaţională.

Consultanţii fiscali spun însă că sistemul se abate de la legislaţia europeană. Asta pentru că statul nu ar trebui să intervină în relaţia dintre firmele private, iar amenzile sunt disproporţionate.

Plata defalcată a TVA-ului va fi implementată opţional în România de la 1 octombrie şi obligatorie de la 1 ianuarie 2018. (INTRA CARTON 1) Companiile vor trebui să suporte, printre altele, costurile cu adaptarea sistemelor IT, să asigure echilibrul de încasări şi plăţi determinate de noul mecanism, dar şi să se pregătească pentru posibile blocaje de la Trezorerie şi ANAF.

"Relația cu structurileANAF este de multe ori una proastă și din vina colegilor și a sistemelor de care dispunem în momentul acesta și va trebui să facem ceva foarte rapid pe zona de IT", a spus vicepreședintele ANAF Florin Anghel, în cadrul unei conferințe dedicate modificării controversate.

Pentru reprezentanţii firmelor modul de plată defalcată este încă o engimă.

Consultanţii fiscali atrag atenţia că implementarea sistemului split TVA fără ca firmele să fie pregătite poate să facă mai mult rău bugetului de stat.

La capitolul încasări din TVA, România nu stă deloc bine. Doar 60 la sută din suma care ar trebui să ajungă la buget este încasată.

DIFICULTĂŢI PENTRU IMPLEMENTAREA TVA SPLIT:

-actualizarea sistemelor informatice
-modificarea procedurilor interne de lucru
-costuri de personal
-monitorizarea plăţilor şi transferurilor
-evidenţierea separată a tranzacţiilor în conturi dedicate de TVA
-costuri cu prefinanţarea TVA

Sursa: PwC

 
Mai multe articole despre:
TVA tva split tva defalcat