MENIU

Fostul ministru al Internelor Cristian David a fost arestat preventiv, pentru 30 de zile

<p>Fostul ministru Cristian David, reţinut pentru 24 de ore. DNA va cere arestarea sa preventivă</p>

Fostul ministru al Internelor Cristian David, acuzat că a luat mită 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de Buzău în favoarea unei persoane care revendica un teren, a fost arestat, joi, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), potrivit Mediafax.  

UPDATE:Fostul ministru al Internelor Cristian David, acuzat că a luat mită 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de Buzău în favoarea unei persoane care revendica un teren, a fost arestat, joi, de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Decizia poate fi contestată de fostul ministru la aceeaşi instanţă.

Cristian David este acuzat că a primit 500.000 de euro pentru a interveni la prefectul de atunci al judeţului Buzău, Cristinel Bîgiu, în prezent preşedinte suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unui teren de 15 hectare din municipiu, de către Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor.

Procurorii au arătat, în documentele citate, că, în acest caz, mandatarul Adrian Mladin, care acţiona pentru Cecilia Viorica Ştirbulescu în vederea revendicării terenului de 15 hectare situat în municipiul Buzău, ar fi apelat la Valeriu Roger Niţescu, directorul de cabinet al lui Cristian David la Ministerul Internelor la data faptelor, pentru a-l pune în legătură cu prefectul Cristinel Bîgiu, în condiţiile în care dosarul de revendicare era tergiversat. Niţescu i-ar fi spus atunci lui Mladin că nu îl cunoaşte pe prefect, dar că ar putea să intervină Cristian David la Bîgiu.

"Ulterior, având confirmarea dată de Niţescu Valeriu Roger cu privire la intervenţia ministrului internelor şi reformei administrative, numitul Mladin Adrian s-a prezentat la Instituţia Prefectului judeţul Buzău, unde a luat legătura cu Bîgiu Marian Cristinel, prezentându-i acestuia situaţia dosarului de revendicare. La data de 18.09.2007, în timp foarte scurt după realizarea intervenţiei, Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a emis titlul de proprietate pe numele persoanelor pentru care mandatarul a acţionat Ştirbulescu Cecilia Viorica asupra unei suprafeţe de teren de 15 hectare", potrivit procurorilor.

Niţescu ar fi pretins şi primit 1,1 milioane de euro de la Mladin, spunându-i acestuia că ministrul Cristian Davis a pretins 500.000 de euro pentru a interveni la prefect.

În 1 februarie 2008, Niţescu şi Adrian Mladin au mers împreună la o bancă din centrul Capitalei, de unde Mladin a scos 500.000 de euro. Ulterior, cei doi au mers la sediul Ministerului Internelor, unde Niţescu i-a dat lui Cristian David cei 500.000 de euro, susţin procurorii.

În documentele procurorilor se mai arată că, în 2007, la solicitarea lui Cristian David, Cristinel Bîgiu s-ar fi întâlnit cu Adrian Mladin, pentru a-l ajuta cu eliberarea unor titluri de proprietate. La acea întâlnire, Bîgiu i-ar fi spus că este vorba de o speţă dificilă şi, având în vedere că terenul se află în intravilanul oraşului Buzău, sunt multe persoane care "se bat pe el".

"Înţelegând sensul cuvintelor şi pentru a lămuri toate aspectele ce decurgeau din acestea, Mladin Adrian i-a solicitat numitului Bîgiu Cristinel o întâlnire privată. Aceasta a avut loc într-o cafenea din Buzău, ocazie cu care a fost prezentat numitul Doloiu Gheorghe, ca fiind persoana de contact pe viitor pentru rezolvarea tuturor aspectelor", au arătat procurorii.

Cristian David a fost denunţat în 2014, iar DNA a cerut, în 10 noiembrie, aviz de la preşedinte pentru urmărirea penală a fostului ministru al Internelor, pentru luare de mită. În 19 noiembrie 2014, Traian Băsescu, şeful statului la acea dată, anunţa că a dat avizul pentru începerea urmăririi penale pe numele lui Cristian David, precizând că decizia nu înseamnă că acesta este vinovat, dar va merge în faţa procurorilor pentru clarificări.

Într-un alt dosar, DNA anunţa, în 5 martie 2014, că David, la data faptelor având funcţia de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, este urmărit penal pentru abuz în serviciu sub forma participaţiei improprii, uz de fals şi fals în declaraţii, care ar fi fost făcute pentru a justifica 60.000 de euro.

În 26 februarie 2014, Cristian David şi-a dat demisia din funcţia de ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, alături de ceilalţi miniştri liberali din Guvern. În aceeaşi zi, după ce DNA a cerut aviz pentru urmărirea sa, Cristian David a demisionat şi din calitatea de membru al PNL, spunând că a luat această decizie pentru a nu afecta imaginea partidului urmare a acuzaţiilor procurorilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, care a fost prefect din ianuarie 2005 până în mai 2007, apoi senator, în mandatul 2008-2012, a fost suspendat din funcţie, în decembrie 2014, după ce a fost arestat preventiv pentru luare de mită.

Cristinel Bîgiu şi finul acestuia, Florin Colgiu, acuzaţi de luare de mită, respectiv complicitate la această infracţiune, au fost arestaţi în 7 decembrie 2014, de magistraţii Tribunalului Bucureşti. Bîgiu este urmărit penal pentru că ar fi cerut şi primit bani în schimbul unor contracte pe bani publici.


UPDATE: Potrivit referatului procurorilor DNA, Cristian David ar fi comunicat, ulterior primirii mitei de 500.000 de euro, pentru intervenția pe lângă prefectul de Buzău, că ar fi preferat ca suma primită să fie în lei, informează Agerpres. 

"Referitor la suma de 500.000 euro pentru intervenția efectuată de ministrul de interne, Cristian David, pe lângă prefectul județului Buzău, Bîgiu Cristian, suma a fost remisă personal de Mladin prin intermediul șefului de cabinet. La o întâlnire ulterioară, Mladin Adrian l-a întrebat pe David Cristian dacă a fost în regulă, acesta a răspuns afirmativ, singura observație fiind cu privire la suma de bani că 'Era mai bine dacă erau în lei'", au reținut procurorii.

UPDATE: Procurorii DNA au finalizat referatul cu propunerea arestării preventive, în cazul fostului ministru al Internelor, Cristian David, şi vor înainta propunerea, miercuri seară, unui judecător de drepturi şi libertăţi de la Înalta Curte de Casație și Justiție, au declarat surse judiciare pentru Mediafax. 

Anterior, avocatul lui Cristian David preciza, la ieşirea din sediul DNA, după reţinerea clientului său că procurorii vor cere în cursul zilei de joi arestarea preventivă a clientului său.

UPDATE: Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au adus la cunoştinţă lui Cristian David că este urmărit penal pentru luare de mită şi au emis pe numele lui ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore.

Cristian David este de aproximativ patru ore la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde a ajuns după ce pe numele lui a fost emis un mandat de aducere.

Fostul ministru al Internelor Cristian David a fost adus, miercuri, de anchetatori la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), după ce pe numele lui a fost emis un mandat de aducere, în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi spălare de bani.

DNA a cerut pe 10 noiembrie aviz de la preşedinte pentru urmărirea penală a fostului ministru al Internelor, Cristian David, pentru luare de mită şi spălare de bani, existând suspiciuni că ar fi primit 500.000 de euro pentru ca o persoană să primească titlul de proprietate asupra unui teren de 15 hectare din Buzău.

David a declarat că nu a fost implicat în emiterea vreunui document privind dreptul de proprietate.

În 19 noiembrie 2014, Traian Băsescu, şeful statului la acea dată, anunţa că a făcut solicitarea pentru începerea urmăririi penale pe numele lui Cristian David, precizând că decizia nu înseamnă că acesta este vinovat, dar va merge în faţa procurorilor pentru clarificări.

Cristian David ar fi primit mita de 500 000 de euro, în numerar, prin directorul său de cabinet

Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată, în 2014, că fostul ministru Cristian David ar fi pretins, în 2007, iar la data de 1 februarie 2008 ar fi primit suma de 500.000 de euro, de la un denunţător, pentru a-şi exercita atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor într-o modalitate care să asigure emiterea, de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 hectare aflat în intravilanul municipiului Buzău. "Totodată, pentru a masca originea sumei primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, ar fi fost încheiate mai multe contracte de vânzare-cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie", preciza DNA.

Cristian David afirma că nu a avut niciun fel de implicare în emiterea vreunui document legat de stabilirea dreptului de proprietate. "Nu am avut niciun fel de implicare în emiterea vreunui document legat de stabilirea dreptului de proprietate, în consecinţă, nu există nicio premisă de a fi pretins nimănui nimic. Sunt surprins de momentul ales de un denunţător care şi-a "amintit" tocmai acum pretinse fapte din 2007", susţinea Cristian David, într-o declaraţie transmisă agenţiei MEDIAFAX.

 Ce spune DNA  

În comunicatul DNA se precizează că la data de 19.01.2015, s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită. de către DAVID CRISTIAN. În temeiul art. 309 alin. 1 C.proc.pen., la 20.01.2015 s-a dispus Punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inculpatului : DAVID CRISTIAN. ( adusă la cunoştinţă azi). Mandatarul Mladin care acţiona pentru numita ȘTIRBULESCU CECILIA VIORICA să îndeplinească toate formalitățile necesare în vederea revendicării unor suprafețe de teren de 15 ha situate în municipiul Buzău, a apelat la NIŢESCU VALERIU ROGER, care îndeplinea funcţia de director cabinet al ministrului internelor şi reformei administrative, DAVID CRISTIAN, pentru a-l pune în legătură cu prefectul judeţului Buzău, BÎGIU MARIAN CRISTINEL, deoarece problema revendicării era tergiversată.  

Aşadar, Niţescu Valeriu Roger i-a comunicat mandatarului faptul că nu îl cunoaşte pe prefect, dar, prin intermediul lui DAVID CRISTIAN acesta din urmă o să intervină pe lângă prefectul judeţului Buzău. Ulterior, având confirmarea dată de Niţescu Valeriu Roger cu privire la intervenţia ministrului internelor şi reformei administrative, numitul Mladin Adrian s-a prezentat la Instituţia Prefectului, judeţul Buzău, unde a luat legătura cu Bîgiu Marian Cristinel prezentându-i acestuia situaţia dosarului de revendicare. La data de 18.09.2007,în timp f scurt după realizarea intervenţiei, Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor a emis titlul de proprietate pe numele persoanelor pentru care mandatarul a acţionat Ştirbulescu Cecilia Viorica asupra unei suprafeţe de teren de 15 ha.

Mai multe articole despre:
DNA mandat Cristian David aducere decizii PNL