MENIU

Cozmin Gușă, detalii incendiare despre Realitatea TV. "Au existat sfori de șantaj în justiție"

<p>Cozmin Gușă</p>

Cozmin Gușă, unul dintre acționarii Realitatea Media, a oferit detalii incendiare despre intrarea în faliment a primului post de știri din România. Cozmin Gușă a comentat și subiectele fierbinți ale zilei de pe scena politică.

Cozmin Gușă a fost invitatul special al lui Denise Rifai la emisiunea "Legile puterii" de miercuri seara.

Dialogul dintre cei doi poate fi vizionat aici, emisiunea a fost LIVE și pe pagina de Facebook a Realității.net. Redăm mai jos principalele declarații ale consultantului politic.

Cozmin Gușă: Să nu-i bănuim pe politicienii europeni că sunt mai breji decât ai noștri

Cozmin Gușă a comentat, în dialogul cu Denise Rifai, subiectul principal al zilei de miercuri - avertismentul liderilor europeni adresat Guvernului de la București cu privire la ordonanțele pe justiție care ar putea lovi în statul de drept din România.

"Ai comparat reacția Comisiei Europene cu Realitatea TV. Noi facem asta din dedicație pentru cetățenii români și interesul național, pentru lucruri în care credem ca jurnaliști. Întrebarea mea de politician vechi este: ce-i mână în luptă, totuși? Eu care cunosc toate aceste cancelarii și pe acești prim-miniștrii din UE, mă mir că a intrat deodată pe agenda lor problema asta cu România. Și nu e vorba de vreun război cu Rusia, am văzut că atunci când Putin amenință România, ei cam tac. Nu au grijă pentru frontul NATO, pentru frontul răsăritean. Referitor la asta cu justiția, văd că sunt foarte îngrijorați. Îi rog pe telespectatorii noștri să nu-i bănuiască nici pe politicienii europeni că sunt mult mai breji decât ai noștri. La ei sistemul funcționează bine, sunt democrații vechi de tip reprezentativ, au un capitalism așezat. În ultima vreme, și capitalismul lor s-a transformat în unul mai puțin legitim. Legat de intenții, trebuie să gândim mai atent. Am văzut că atmosfera este aproape isterică și încă nu am răspunsul", a comentat consultantul politic.

Dăncilă e un soi de frână pentru Ordonanțele pe care le cere Dragnea

Referitor la reacția exprimată de la Palatul Victoria, Cozmin Gușă consideră că premierul Viorica Dăncilă reprezintă o frână în fața ordonanțelor pe justiție dorite de Dragnea. Motivul: premierului îi este frică de consecințele penale ale adoptării unei ordonanțe care încalcă legea.

"Despre reacția lui Dancilă: ea doar a citit. Între gândire și citire e o diferență. Acolo a fost mesajul partidului transmis de Viorica Vasilica. Ea este un soi de frână pentru această ordonanță. Nu pentru că ar gândi mai democratic decât Dragnea sau mai corect din punct de vedere al așezării justiției, ci de frică. Îi e frică de dosare penale, pe de o parte. Își închipuie că o ordonanță împotriva legii i-ar putea crea o dificultate de tip penal la un moment dat, pentru că premierul girează la capătul zilei. Sau îi e frică de un altfel de dosar, pentru că noi nu știm care e trecutul recent al doamnei prim-ministru, sau al soțului ei. Pot fi lucruri pe sub masă pe care nu le știm. Această frână a ei împotriva ordonanței nu e una din convingere, ci e o frică de ceva, de un dosar sau de vreo pățanie. Pe Dăncilă nu o bănuiesc că are discernământ să gândească mai sofisticat, dar este o frână în calea actualei fericiri a lui Dragnea.

Potrivit consultantului politic, Dragnea nu a vrut să dea o astfel de ordonanță nici în 2017, nici în 2018, dar acum termenele din dosarul său curg rapid și este strâns cu ușa. 

"Astăzi Dragnea își dorește această ordonanță. Până acum nu, dar termenele din dosar curg, de aici și durerea de spate. E sub presiunea celorlalți colegi de partid, care au nevoie de această ordonanță ca și el, dar se împiedică de frica lui Viorica Dăncilă. Asta citesc eu în afara acestor mesaje citite. Dacă ele ar fi citite de un premier inteligent, cu coloană vertebrală, ar avea o cu totul altă conotație. Imaginați-vă că ele ar fi spuse de un premier care ar atrage atenția că partea de suveranitate care ne-a rămas trebuie să ne-o administrăm singuri. Dacă e Dăncilă, râdem sau suntem oripilați. Altfel, am spune că are demnitate, cum zic ungurii de Orban. Ungurii i-au acordat și mai multă încredere lui Orban, a câștigat alegerile cu un vot și mai mare. Pe același gen de discurs, tot non euro-conform, dar Orban e omul care a inventat iliberalismul, șeful unei țări mici, neînrudite nici cultural, nici linguistic cu nimeni din Europa", a explicat Gușă.

Realitatea TV, o insulă de normalitate care a deranjat

Pentru toți cei din "sufrageria lui Oprea", dar și pentru alții, Realitatea TV a fost întodeauna o obsesie, este concluzia lui Cozmin Gușă după toți anii din urmă.

"Așa s-au așezat lucrurile în viața mea încât sunt singurul care se poate exprima de la începuturile Realității TV din 2001 și până azi. Iar concluzia este următoarea: Această entitate media a fost obsesia unor oameni din statul paralel, unii securiști, alții din justiție, alții foști președinți de țară sau politicieni. Pentru toți cei din sufrageria lui Oprea și alții pe deasupra, Realitatea TV a fost o obsesie.

Pe scurt, în 2001, în biroul meu de secretar general PSD, un om curajos, Silviu Prigoană, a decis că e momentul să înființeze Realitatea TV și a căpătat girul cuiva care venea din presă și avea o funcție politică importantă. În sensul în care și-a pus problema: dacă fac o televiziune de știri liberă, pățesc ceva? A primit o garanție că nu o să pățească nimic. Și nu a pățit nimic. În 2003, a trebuit să predea televiziunea unui grup din jurul lui Adrian Năstase, care grup i-a pasat-o rapid, înainte de alegerile din 2004, lui Sorin Ovidiu Vântu. SOV, care era deja într-o discuție cu mine, ca șef de campanie al lui Traian Băsescu, a avut tăria să permită postului să joace corect în 2004, tot împotriva baronilor și PSD-ului de atunci. Un Năstase care era declarat aproape câștigător, a pierdut împotriva celui care promitea că va distruge baronismul din România, susținut aproape exclusiv de Realitatea TV, mă refer la Traian Băsescu".

Un alt episod în care Realitatea TV a avut un rol determinant s-a petrecut în 2009, când Băsescu era în cealaltă tabără, a baronilor portocalii, iar Gușă era șef de campanie la Mircea Geoană.

"Realitatea TV l-a deranjat atât de tare încât Traian Băsescu a pierdut alegerile în România, le-a câștigat cu votul din diaspora. Tot dosarul de azi al lui Kovesi, toate pățaniile lui Vântu, cu arestarea lui Popa din 2009, cu o zi înainte de dezbaterea finală dintre Geoană și Băsescu, a fost o lucrare tot din pricina Realității TV, că era incomodă pentru Băsescu și acel stat paralel care se formatase. Dacă toți cei din sufrageria lui Oprea - Coldea, Kovesi, Dâncu, Maior și alții - ar fi chestionați azi despre Realitatea TV, ar putea spune multe", a precizat Gușă.

Statul paralel s-a mobilizat apoi ca Realitatea TV să "zboare" de la Vântu la Ghiță, care a preluat managementul postului. "Tot timpul Realitatea TV a fost o miză pentru ei, pentru că a fost o insulă de normalitate. Și acum sunt alegeri extrem de importante, cu o clasă politică vai de capul ei, care nu știe să vină să convingă telespectatorii, și atunci totul se joacă mediatic, cum mințim poporul cu televizorul".

Cum a fost lovită decisiv Realitatea TV în prag de alegeri

În acest prag de alegeri, Realitatea TV a deranjat din nou și a fost lovită decisiv, arată acționarul postului:

"Când am preluat televiziunea împreună cu partenerul meu, era deja în insolvență și am preluat-o cu gândul de a o scoate și de a o reda în circuitul economic normal. Am făcut multe eforturi și cândva vom vorbi pe larg despre modul în care ne-am tamponat cu alde Coldea sau statul paralel și alți oameni importanți care nu au zis nimic ieri și azi despre această dramă din mass-media din România".

Cozmin Gușă a prezentat cum s-au desfășurat lucrurile în ultimele 4 luni: "Initial am vrut să achităm la ANAF toată datoria Realității într-un plan de reorganizare pe care ANAF l-a refuzat. Apoi în decembrie 2018, tribunalul a aprobat alt plan cu care ne-am dus mai departe. A fost avizat favorabil de Curtea de Apel pe 21 ianuarie, cu același complet, care pe 1 aprilie, cu o lovitură de baros, peste noapte, fără ca ANAF să fie în sală, a invalidat tot ce decisese cu 2 luni înainte. Exact același plan de reorganizare".

Începând din ianuarie 2019, după aprobarea planului de reorganizare, acționarii au plătit mai mult de 3 milioane de lei ca să respecte noul plan.

"În baza acestui plan din ianuarie, a acestei aprobări, noi am început să lucrăm pozitiv, am început să plătim. Orlando nu e doar "minte puțină" ci și minte mult, noi am plătit peste 3 milioane lei, pentru TVA și am făcut tot felul de lucruri ca să respectăm planul de reorganizare. Aceste lucruri nu s-au întâmplat peste noapte doar așa. Ai văzut dezvăluirile lui Bogdan Comaroni din Ziua despre felul în care judecătorii de la Curtea de Apel vor în altă parte și decid lucruri", a amintit Cozmin Gușă.

Justiția nu a funcționat niciodată la noi

Ce nu înțeleg telespectatorii din România, spune consultantul politic, este că justiția nu a fost justiție niciodată în România, "nici înainte de 89, nici în 89, cu decizia de executare a soților Ceaușescu pe un probatoriu inexistent, fals, nici după 89, nici azi".

"Forma proastă pe care noi o avem în justiție azi nu e un eveniment, ci o constantă", spune Gușă. "S-au perpetuat oameni care erau agenți KGB, ca Iliescu, foști informatori ai Securității s-au perpetuat, oameni care au devalizat Banca Națională în 1990 au ajuns și prim-miniștri, ca Stolojan, fostele firme ale Securității au fost devalizate de foști ofițeri acoperiți, privatizările au fost frauduloase, împotriva intereselor statului român, nechestionate niciodată de DNA sau DIICOT, iar cu dosarele Revoluției și mineriadelor încă ne chinuim. Deci această justiție nu a funcționat", arată Gușă.

Justiția nu a funcționat pentru că întoteauna au existat sfori de șantaj sau de interese comune, iar acești oamenii erau trași într-o zonă de decizie. "Acum au fost atrași într-o zonă de decizie împotriva ultimei insule de libertate televizată, pentru că celelalte posturi nu mai sunt așa. Plătim pentru asta", arată consultantul politic. "Nu am luat bani de la stat niciodată, nu am făcut contracte cu partidele politice, în afara perioadelor electorale, iar toții moderatorii au avut libertate editorială. Un jurnalist este un creator, nu e lucrător căruia să-i dictezi".

Pretextul juridic pentru siluirea presei libere

Consultantul politic a amintit un episod mai puțin discutat care a permis statului paralel să manipuleze presa în interes propriu.

"În 2014 ați avut libertatea, aici la Realitatea, să-l sprijiniți pe actualul locatar de la Cotroceni, pe domnul președinte care nu a dorit în ultimele două zile să spună nimic, nu a dat niciun mesaj apropo de impasul prin care trecem. Nu-i nimic, domnule președinte, vin alegerile. În timpul mandatelor lui Băsescu, s-a întâmplat un lucru extrem de reprobabil puțin evocat public: presa a fost asimilată unui subiect de securitate națională, dar pe invers. Băsescu, în loc să spună cum a făcut azi Timmermans, că orice amenințare la adresa libertății de exprimare este subiect de securitate națională și o vulnerabilitate, a zis că tot ce vine din presă spre putere, cu mogulii ca Vântu, Patriciu și alții, e o amenințare la securitatea statului. Nu, domnule președinte, că de asta s-a folosit Coldea, de acel aliniat din decizia CSAT, și a trecut la siluirea jurnaliștilor, i-a obligat să se prostitueze, iar patronilor de media le-a făcut dosare, unora pe bune, altora forțat. Statul paralel a folosit mass-media în baza acelui articol interpretat pe dos, sub bagheta lui Băsescu, dar e și problema tuturor celor din CSAT-uri care au acceptat asta, nu s-au plâns, iar azi se plâng că nu sunt reprezentați sau că presa nu e liberă", a explicat Cozmin Gușă.

Partea a doua a interviului aici:

Gușă:"Statul paralel a avut mereu obsesia de a prelua presa liberă precum Realitatea"

Curtea de Apel București a declarat, luni seara, falimentul societății Realitatea Media. Informația a fost furnizată chiar de consultantul politic Cozmin Gușă în timpul emisiunii "Legile puterii" de luni. Detalii AICI

Completul de judecători de la Curtea de Apel care a admis pe 21 ianuarie 2019 recursul făcut de Realitatea Media este același care pe 1 aprilie a admis falimentul cerut de ANAF.

"Vrem să identificăm împreună cu avocații cum putem să blocăm această ciudățenie" - hotărârea de luni a Curții de Apel București de a infirma planul de reorganizare propus pentru Realitatea Media și de a trimite cauza la judecătorul sindic "în vederea intrării în faliment", a declarat recent Cozmin Gușă.

Cum a fost executată Realitatea TV, magistraţii care au tras sforile pentru Dragnea

Un clan de magistrati "acoperiti" a tras sforile la ordinul lui Liviu Dragnea, pentru a împinge postul Realitatea TV în faliment, potrivit unei analize recente Ziua News.

Analiza citată aminteşte de ameninţările repetate ale lui Liviu Dragnea, din ultima vreme, la adresa postului Realitatea TV care i-a fost tot timpul ostil. De la ameninţări, Dragnea a trecut la fapte pentru că, potrivit ziuanews.ro, are interesul să excludă Realitatea TV din rândul posturilor de ştiri în momentul când începe campania electorală pentru europarlamentare, dar cu ţintă pentru campania la prezidenţiale, în care cel mai probabil se va înscrie.

Președintele Iohannis se învârte în jurul cozii în problema referendumului pe justiție, crede consultantul politic Cozmin Gușă. "L-a convocat tardiv, nu știe ce întrebare să adreseze și nici cum să ascundă de public substratul electoral al acțiunii sale", mai spune Gușă, care a analizat, într-un editorial publicat miercuri, importanța schimbărilor din justiție.

Sugestie pentru KWI & Co: amnistie ba, grațiere condiționată, da