MENIU

Coşmarul asiatic nu s-a terminat. Scăderi puternice pe burse

<p>Nervozitate pe burse</p>

Bursele asiatice au înregistrat scăderi semnificative miercuri, afectate de declinul preţului petrolului şi avertismentele venite de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) privind riscul de deraiere a economiei mondiale, informează AFP.

Indicele Nikkei al bursei japoneze a înregistrat o cădere de 3,7% până la nivelul de 16.416,19, cea mai scăzută valoare din ultimele 15 luni.

Bursa sud-coreeană a închis şi ea în scădere cu 2,34% în timp ce la mijlocul şedinţei Bursa de la Hong Kong înregistra o cădere de 3,8%, atingând cel mai scăzut nivel înregistrat de la începutul lui 2012. Bursa de la Sydney înregistra o scădere de 1,2% iar cea de la Shanghai înregistra un declin de 1,4%.

De asemenea, pe pieţele valutare, monedele statelor emergente erau în scădere. Rupia indoneziană s-a depreciat cu 0,4% în raport cu dolarul american în timp ce moneda malaeziană înregistra o scădere de 0,3%. Dolarul australian cât şi cel neo-zeelandez au înregistrat fiecare o pierdere de 0,5% în raport cu moneda americană.

"Vom continua să asistăm la un război între nervozitatea investitorilor şi indicatorii tehnici care arată că scăderea a mers prea departe", a comentat Chihiro Ohta, analist la SMBC Nikko Securities, potrivit Agerpres.

De la începutul acestui an, pieţele financiare înregistrează o volatilitate crescută iar pe acest fundal FMI şi-a revizuit, marţi, în scădere cu 0,2 puncte procentuale estimările privind avansul economiei mondiale în 2016 şi 2017, ca urmare a încetinirii economiei chineze şi a situaţiei precare din numeroase economii emergente.

La aceasta s-a adăugat şi ultimul raport al Agenţiei Internaţionale a Energiei care estimează că piaţa petrolieră va rămâne supra-aprovizionată până la finele acestui an, ca urmare a revenirii petrolului iranian pe piaţă după ridicarea sancţiunilor internaţionale.

Mai multe articole despre:
China economia Chinei burse asiatice burse asia