MENIU

Coronavirus. Camerele de gardă ale spitalelor din România, luate cu asalt. Ce spun medicii

Camerele de gardă ale spitalelor din România sunt pline de câteva zile cu oamenii speriați de gripă. 

Sute de persoane se prezintă zilnic la urgență. Medicii spun că numărul pacienţilor nu ar fi atât de mare dacă oamenii ar şti să facă diferenţa între o răceală şi gripă. 

"Ar trebui să respectăm strict regulile de igienă, să nu ducem mâinile la față, ochi și la gură pentru că cel mai puternic vector sunt propriile noastre mâini și dacă avem semne de boală să mergem mediat la medicul de familie pentru că există tratament specific pentru gripă care funcționează cel mai bine în primele zile de la debutul simptomelor, nu după o săptămână. 

Sa fim atenti la a evita suprafete pe care pun multe persoane mana: manere de sustinere, clantele. Trebuie sa ne dezinfectam cu gel antibacterian", spun medicii.

RAED ARAFAT, PENTRU REALITATEA.NET: "ÎN ROMÂNIA, NU AVEM PACIENȚI INFESTAȚI CU CORONAVIRUS"

Raed Arafat, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat pentru realitatea.net care este situația în cazul pasagerului suspect de coronavirus, care a aterizat ieri pe Aeroportul Henri Coandă din București.

"Pasagerul a fost in China acum trei luni, aceasta este informatia pe care o am. Deci nu este cu coronavirus. Confirmati informatia cu cei de la ministerul Sanatatii", a declarat Raed Arafat pentru realitatea.net.

"El a fost in China acum foarte mult timp. Daca ai acest virus, perioada de incubatie este de la 5 pana la 12 zile, atunci trebuie sa apara gripa respectiva. Daca a fost acum trei luni, atunci nu are nimic", a mai afirmat Raed Arafat, într-o declarație acordată jurnalistului Cristian Otopeanu.

BILANȚ NEGRU ÎN CHINA

Epidemia din China pare scăpată de sub control. Potrivit ultimului bilanț, sunt 56 de morți și peste 2.000 de oameni sunt infestați cu virusul ucigaș care nu are leac. Președintele chinez a anunțat că situația este gravă. China a extins restricțiile de călătorie pentru a evita răspândirea bolii. Zeci de milioane de oameni sunt în carantină.

În acest moment, provincia Hubei, cea mai afectată din centrul țării, este izolată. 60 de milioane de oameni nu sunt lăsați să părăsească zona.

Autoritățile au suspendat excursiile organizate în China și în străinătate, a anunțat televiziunea publică, iar de mâine agențiile de turism nu vor mai putea vinde rezervări la hoteluri.

Președintele chinez a declarat că epidemia de pneumonie virală "accelerează" și a spus că țara sa este într-o "situație gravă". Oficialul a cerut întărirea autorității regimului comunist.

Armata Chinei a trimis 450 de medici cu experiență în combaterea bolilor infecțioase pentru a ajuta la tratarea pacienților din Wuhan, unde spitalele sunt depășite de situație.

În orașul unde a izbucnit epidemia s-au impus restricții draconice. Nu mai au voie să circule mașini, iar străzile pline de viață sunt acum părăsite. Nimeni nu intră și nu iese din Wuhan.

Serviciile de autobuz pe distanțe lungi au fost deja suspendate. Aceleași restricții vor fi impuse de mâine și în orașul Tianjin, cu o populație de 15 milioane de locuitori. Capitala Beijing va opri, începând de azi, toate cursele de autobuz către alte provincii.

Mai multe articole despre:
epidemie china coronavirus