MENIU

Cazul copiilor cu simdrom hemolitic-uremic.O parte din angajaţii Lactate Brădet, infectaţi cu E-coli

Brânza de Sibiu. Cum o deosebim de falsurile de pe piaţă
Copil român, diagnosticat cu sindrom hemolitic-uremic în Italia. A mâncat brânză românească
<p>Cum faci diferența &icirc;ntre br&acirc;nza adevărată, din lapte, și cea falsificată, plină de margarină</p>

Lovitură de teatru în scandalul brânzei cu E.coli, produse la fabrica de lactate din Brădet. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică din Argeş, 7 angajaţi au fost depistaţi E.coli. Trei dintre ei au chiar tulpina, care i-a îmbolnăvit pe bebeluşii cu sindrom hemolitic-uremic. Acelaşi tip de bacterie a fost găsit şi la unul dintre furnizori. Iar de patru zile, Ministerul Sănătăţii ţine rezultatele testelor sub preş. Şi, ca şi cum nu era de ajuns, scandalul brânzei cu E.coli s-a extins peste graniţă. Un copil român de 14 luni, care ar fi mâncat tot brânză produsă la Brădet, a ajuns la spital la Florenţa. 

UPDATE 20.00. Direcţia de Sănătate Publică Argeş confirmă prezenţa bacteriei E.Coli patogen, având gena verotoxină, care provoacă apariţia SHU, la trei dintre angajaţii societăţii Brădet şi la un angajat de la firma care furniza laptele.

Sorina Honţaru, directorul DSP Argeş, a declarat pentru Mediafax că a fost identificată bacteria E.Coli patogen, având gena verotoxină, care provoacă apariţia SHU, la trei dintre angajaţii societăţii Brădet. Aceleaşi rezultate au ieşit pozitive şi în cazul unui angajat al firmei care furniza laptele pentru Brădet.

"Am informat Prefectura, am informat ministerul Sănătăţii şi pe toată lumea legat de rezultate. Aceasta este procedura", a declarat Sorina Honţaru, directorul DSP Argeş.

UPDATE 19.20. Cristian Soare, prefectul judeţului Argeş, a confirmat la Realitatea TV că din cele 18 proble recoltate de la fabrica de Lactate Brădet 7 au fost pozitive, iar 3 au prezeznta verotoxina, ceea ce este sugestiv pentru prezenţa E.coli. Aceasta a mai spus însă că nu se poate face o legătură între cazul bebeluşilor infectaţi cu E.coli şi rezultatele analizelor făcute la compania Lactate Brădet.

UPDATE 19.10. Patronul companiei Lactate Brădet, Marius Badea, a afirmat la Realitatea TV că atunci când a fost declanşată alerta, au fost rechemate produsele atât din România, cât şi din comunitatea europeană. Conform acestuia, produsele au fost verificate atât de autorităţile din România, cât şi din Italia. "Cazul este unul izolat, iar părintele spune că a consumat o brânzică din data de 9 februarie. Nu cred că există nicio legătură, ci doar faptul că au fost angrenaţi în acest scandal", a precizat acesta. 

UPDATE 18.30. Săptămâna trecută, Institutul Cantacuzino a anunţat că rezultatul final al analizelor pe care le-a efectuat arată că tulpinile de E-coli de la copiii cu sindrom hemolitic-uremic (SHU) nu sunt identice cu cele găsite în brânză produsă la Brădet. Cu toate acestea, documente obţinute în exclusivitate de Ziare.com arată că în analizele recoltate de la 7 angajaţi ai fabricii a fost depistat E-coli patogen, iar trei dintre probele pozitive prezintă ambele gene vtx (vtx 1 şi vtx2), verotoxina care provoca apariţia SHU.

 

Rezultatele sunt precizate în adresa cu numărul 1.435 din 11 martie 2016, trimisă de DSP Argeş către Prefectura Argeş.

Potrivit documentului, Centrul Naţional pentru Încercarea şi Expertizarea Produselor Larex a depistat în două dintre produsele Brădet, Brânză Făgăraş, în ambalaj de 200 de grame cu dată de expirare 08.03.2016, şi smântână 12%, în ambalaj de 200 de grame cu dată de expirare 23.03.2016, E-coli peste limita legală admisă.

Ar fi vorba despre o depăşire de 15 ori a limitei, potrivit surselor noastre.

Culturile izolate de Larex au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru identificarea tulpinilor de E-coli patogene.

Totodată, potrivit DSP Argeş, pe lângă cei 7 angajaţi ai fabricii, a mai fost depistat E-coli patogen şi în probele recoltate de la doi dintre angajaţii fermei Agrostar Farmex SRL, furnizor pentru Brădet. Una dintre probe prezintă ambele gene vtx. Aceşti salariaţi nu lucrează însă la îngrijirea animalelor sau manipularea produselor lactate.

DPS Argeş susţine că este posibil că personalul de la Brădet să nu fi respectat regulile de igienă individuală în timpul programului de lucru. Că urmare, se arată în documentul trimis Prefecturii Argeş, angajaţii care lucrează cu manipularea produselor lactate au fost sancţionaţi, au fost trimişi acasă şi se recomandă că ei să nu îşi reia activitatea decât cu aviz medical.

Lactatele Brădet, analizate în Germania

Contactat de Ziare.com, patronul Brădet, Marius Badea, admite că a fost notificat de DSP Argeş în privită rezultatelor acestor analize, dar are obiecţii în privinţa lor.

"Referitor la adresa trimisă de DSP Argeş, va aducem la cunoştinţă că nu am fost prezenţi la prelevarea probelor la care faceţi referire, ele nu s-au prelevat din fabrică, nu ştim nici dacă s-a respectat temperatura scrisă pe ambalaj. Este cunoscut faptul că ele au fost retrase de la comercializare de la dată apariţiei nefondate a suspiciunilor de infectare a produselor noastre.

Noi am trimis probe în Germania pentru o gama largă de produse, iar toate analizele sunt bune. Referitor la angajaţi, tot noi am cerut analize suplimentare la Cantacuzino, pentru a elimina orice suspiciune de contaminare a produselor cu un E-coli patogen. Ni s-a comunicat ulterior că această analiză nu este elocventă, deoarece aproape toată populaţia este purtătoare de E-coli, E-coli trăind în tubul digestiv că o normalitate. De aceea, această analiză nu este trecută în analizele obligatorii la angajare", ne-a explicat patronul Brădet.

Scandalul brânzei cu E-coli se extinde peste graniță

Un copil român de 14 luni a fost diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic în Italia.

Autoritățile sanitare "le recomandă tuturor celor care au produse pe bază de lapte ale (companiei române) SC Brădet S.R.L. să nu le consume și să le returneze cât mai repede magazinului de unde le-au cumpărat".

Produsul care ar fi provocat îmbolnăvirea copilului ar fi fost cumpărat de la unul dintre magazinele care vând produse românești în regiunea Toscana, scrie AGERPRES.

Cel mai probabil, produsul ar fi fost cumpărat înainte de 9 martie, când firma respectivă, așa cum au precizat autoritățile sanitare italiene, a retras propriile produse, ca măsură de precauție, precizează ANSA.

Mai multe articole despre:
sindrom hemolitic uremic SHU