MENIU

Consiliul Concurenței pregătește o lovitură pentru Firea. Contractele fără licitație au o problemă

Consiliul Concurenței verifică modul în care Gabriela Firea vrea să atribuie fără licitație contracte de construcții. În anumite condiții, statul se poate implica în activități de interes public cu caracter economic prin firme proprii, spune Consiliul Concurenței, numai dacă "piața nu poate satisface nevoia identificată". Or, piața construcțiilor din Capitală este extrem de aglomerată, iar companiile municipale cu acest obiect de activitate nu se justifică.

Primăria Capitalei poate acorda firmelor proprii lucrări fără licitație, însă trebuie să fundamenteze foarte bine acest lucru, iar nivelul costurilor aferente să fie comparabil cu prețul pieței, au declarat reprezentanții Consiliului Concurenței, după ce patronatele în construcții au anunțat că vor sesiza și Comisia Europeană în acest sens.

Joi, patronatele din construcții au anunțat că vor sesiza Consiliul Concurenței și Comisia Europeană față de intenția Primăriei Municipiului București de a încredința, în mod direct, lucrări către firmele pe care vrea să le înființeze, susținând că acest lucru ar putea însemna ajutor de stat.

Reprezentanții Consiliul Concurenței au precizat că legislația națională din domeniul achizițiilor publice și al concesiunilor de lucrări și de servicii, care transpune directivele europene în acest domeniu, prevede posibilitatea ca, în anumite condiții, autoritățile contractante să încredințeze propriilor companii furnizarea unor servicii/produse ori efectuarea unor lucrări cu resurse proprii pentru uzul intern ori pentru uzul comunităților pe care le reprezintă (așa-numită operare internă).

Prin urmare, în prealabil atribuirii directe a unui contract de achiziții publice/concesiuni operatorului propriu, este necesar că autoritatea, respectiv Primăria București, să verifice condițiile prevăzute de legislație.

Astfel, statul se poate implica în activități de interes public cu caracter economic, "în condițiile în care piața nu poate satisface nevoia identificată", respectiv activități economice în vederea asigurării nevoilor sale (în calitate de autoritate contractanta) prin propriile firme, în condițiile legislației specifice, se mai arată în răspunsul Consiliului Concurenței.

Mai multe articole despre:
Consiliul Concurenţei Gabriela Firea