MENIU

Comisia Europeană, un nou avertisment pentru Guvernul Grindeanu

Sorin Grindeanu

Oficialii Comisiei Europene i-au trimis ministrului de Finanțe Viorel Ştefan o scrisoare pe 22 februarie în care avertizează asupra riscului ca deficitul de 3% să fie depăşit, ajungând la 3,6% în 2017 şi la 3,9% în 2018.

Vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrivskis și Comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, Pierre Moscovici, au trimis ministrului de Finanțe, Viorel Ștefan, o scrisoare în care afirmă că, până la momentul lansării Prognozei de Primăvară (aprilie 2017), guvernul ar trebui să anunțe "credibil" care sunt măsurile menite să readucă deficitul bugetar în țintele Pactului de Stabilitate.

Estimările Comisiei diferă semnificativ de cele ale guvernului în ceea ce privește principalele coordonate ale bugetului de stat pe 2017 și previziunile pentru 2018, scrie CursdeGuvernare.ro.

Pentru 2017, guvernul Grindeanu anunță, de exemplu, un deficit de 2,96% din PIB, în vreme ce Comisia estimează că acesta va atinge 3,6% din PIB.

Actualele formațiuni de guvernământ au modificat deja cadrul fiscal- anumite măsuri fiind luate în considerare de Comisie, și au în programul de guvernare măsuri care vor modifica acest cadru în continuare.

Execuția bugetară pe ianuarie 2017 arată că Guvernul Grindeanu se confruntă deja cu probleme legate de buget. Veniturile bugetului consolidat au scăzut în ianuarie cu 5,7%, o cădere brutală, în condiţiile în care bugetul este constuit pe o creştere de venituri de 14% pe întreg 2017. În aceeaşi vreme, cheltuielile bugetului general consolidat au crescut cu 3,5%, faţă de ianuarie 2016. Cea mai spectaculoasa reducere a fost înregistrată la încasările din TVA care au scazut cu 24,8%.

DUȘ RECE pentru Guvernul Grindeanu. Nu sunt bani!

Scrisoarea oficialilor europeni, obținută de cursdeguvernare.ro, în cele ce urmează:

"Stimate domnule ministru,

Comisia Europeană a dat publicității, recent, Prognoza de Iarnă care conține și proiecțiile bugetare ale României. Comisia a remarcat creșterea abruptă față de anul anterior a deficitului bugetului general consolidat, la 2,8% în 2016. Documentul estimează un deficit de 3,6% din PIB pentru anul 2017 și unul de 3,9% din PIB pentru anul 2018.

Pe aceste considerente, există un risc clar, în baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 și 2018, de neîndeplinire a criteriilor de deficit potrivit Tratatului și Reglementărilor Comisiei Nr. 1467/97 din 7 iulie 1997. Suplimentar, estimăm că România va înregistra deviații semificative ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) în 2016, Comisia considerând că balanța structurală va suferi noi deteriorări în 2017 și 2018.

Aceste modificări fiscale adverse sunt generate în principal de relaxarea indusă de reducerea unor taxe, combinat cu creșteri de pensii și salarii.

Comisia va reexamina modul în care România își respectă obligațiile prevăzute de Pactul de Stabilitate și de Creștere pe baza Previziunilor de Primăvară, care vor conține datele bugetare pentru anul 2016, validate în aprilie de Eurostat și de următorul Program de convergență al României, care este așteptat înainte dee jumătatea lunii aprilie. Este important ca măsurile necesare respectării obligațiilor privind criteriile de deficit și căii de ajustare în vederea atingerii MTO să fie credibil anunțate înainte de acest moment".

Mai multe articole despre:
buget 2017 guvernul Grindeanu