MENIU

Codul Fiscal, adoptat de deputaţi. TVA-ul se reduce de la 1 ianuarie 2016

<p>Ministrul de Finanțe vrea ca noul Cod Fiscal să fie aprobat de FMI</p>

Codul Fiscal a fost adoptat de deputaţi cu 306 voturi "pentru". Miercuri s-a dat votul final în Parlament pe noul Cod Fiscal. Deputații au votat "cu ochii închiși" un TVA de 19%, începând cu 1 ianuarie 2016, doar pentru că a fost "comandat" de premierul Victor Ponta, din Turcia. Nu există un calcul de impact asupra bugetului țării, măsura este criticată de FMI și Comisia Europeană, iar ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, recunoaște că deficitul va ajunge spre 3% anul viitor, deși România și-a asumat un deficit de doar 1,1%.

Noul Cod Fiscal, cel mai important pachet de legi și măsuri fiscale și financiare din România, a fost adoptat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.

Pe lângă reducerea TVA de la 1 ianuarie 2016, noul Cod Fiscal prevede şi renunţarea la acciza de 7 euro cenţi la carburanţi şi la taxa pe construcţiile speciale (taxa pe stâlp), tot începând cu anul viitor.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a recunoscut într-o emisiune TV că scăderea TVA-ului cu cinci procente, de la 24% la 19% va duce România în situaţia de a depăşi deficitul bugetar de 1,1% asumat pentru anul viitor.

Procentul real va fi undeva sub 3%, a precizat ministrul.

Întrebat cum comentează reacţia Comisiei Europene şi a FMI care sunt îngrijorate de această măsură, Eugen Teodorovici a răspuns: "Partenerii noştri internaţionali e normal să aibă o poziţie conservatoare", dar că "E foarte important ca acest deficit bugetar să fie menţinut sub 3%. La nivel european, sunt foarte multe state care au depăşit cu mult ţinta de 3%".

Guvernul român primește vești proaste! Comisia Europeană critică reducerea TVA la 19%

În urmă cu o săptămână, ministrul Eugen Teodorovici anunțase că noul Cod Fiscal trebuie să aibă acordul partenerilor internaționali CE, FMI și Banca Mondială. Acum pare să se fi răzgândit în această privință.

Comisia Europeană a criticat ieri intenţia Guvernului român de a reduce TVA la 19%, spunând că o astfel de măsură poate afecta negativ situaţia fiscală a României. Anterior și FMI și-a exprimat poziția critică cu privire la modalitățile de încadrare în deficitul bugetar.  

Cum crede ministrul Eugen Teodorovici că vor fi acoperite găurile din buget create de reducerile de taxe: o colectare mai bună la ANAF şi un departament nou înfiinţat la Ministerul Finanţelor care se va ocupa de cheltuirea mai eficientă a banului public şi chiar de tăieri, acolo unde este nevoie - acestea sunt măsurile compensatorii pe care le-a anunţat la TVR ministrul Finanţelor Publice.

"Sunt cel puţin două zone în care putem avea siguranţă că lucrurile vor merge conform planului nostru. Pe de o parte, o colectare mai bună. ANAF-ul are un rol foarte important şi îşi va intenficia în următoarea perioadă rolul său. ANAF a planificat, pentru 2015, 8 miliarde de lei la buget. Comisia Europeană a luat în calcul doar 4,2 miliarde de roni. Deci pe de o parte, o mai bună colectare. Pe de altă parte, la Ministerul de Finanțe vom înființa un departament care va avea două principale atribuții: pe de o parte, să dispună o chletuire mult mai eficientă a banului public, iar pe de altă parte, să taie, acolo unde este nevoie, dar fără a afecta investițiile, din cheltuielile nejustificate. La investiţii în niciun caz", a spus Eugen Teodorovici.

Premierul Victor Ponta a anunțat duminică seara, după o consultare în rezerva de spital cu Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, că există "spațiu fiscal" pentru tăierea cu încă un punct procentual a TVA-ului.

Mai multe articole despre:
Comisia Europeană cod fiscal noul cod fiscal