MENIU

Cetăţeni români, arestaţi la Chişinău

Vizita de marţi a preşedintelui Traian Băsescu la Chişinău nu a fost lipsită de incidente. Trei tineri, dintre care unul român şi altul cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească, au fost arestaţi pentru huliganism, după ce au prostestat faţă de aglomeraţia de la Consulatul României şi faţă de dezinteresul personalului de la Consulat faţă de solicitanţii de viză.

După întâlnirea cu Traian Băsescu din faţa Consulatului României la Chişinău, tinerii au fost urmăriţi de poliţişti îmbrăcaţi în civil.

Oleg Brega, Cristian Jardan şi Silvian Pasoveanu au fost luaţi pe sus chiar din troleibuzul în care se aflau, după ce plecaseră din faţa Consulatului. Cei trei au fost duşi la comisariat, de unde au fost trimişi la judecătorie.

Ambasada României la Chişinău a confirmat incidentul, dar a declarat că a luat legătura cu autorităţile moldovene pentru eliberarea cetăţeanului român.

"În ceea ce priveşte reţinerea cetăţeanului român Silvian Pasoveanu, care a avut loc ieri între 16 şi 21, Ambasada a fost într-un contact permanent cu autorităţile Republicii Moldova şi s-a bucurat de tot sprijinul autorităţilor moldovene. Ca urmare, domnul Pasoveanu a fost eliberat aseară în jurul orei 21.00", a declarat Florin Lencu, consilier de presă Ambasada României la Chişinău.

Oleg Brega, unul dintre tinerii reţinuţi, s-a plâns că nu au primit niciun sprijin din partea reprezentanţilor statului român.

"Mă îndoiesc că Ambasada României a intervenit pentru că noi am fost eliberaţi de la sine la ora 17.30, abia când s-a autosesizat Ambasada României. Noi, până la ora 21.00, am aşteptat la Consulat să vorbim cu consulul României, care nu era de găsit la ora 19.00. Noi am stat două ore ca să-l aşteptăm să vină", a spus Oleg Brega.

Tinerii acuză autorităţile moldovene că le-au încălcat drepturile, pentru că au fost arestaţi fără ca poliţiştii să se legitimeze şi pentru că nu au fost lăsaţi să sune la ambasadă. Silvian Pasoveanu, cetăţeanul român reţinut, a spus că nici măcar consulul României, cu care a stat de vorbă, nu l-a ajutat.

"Când a venit domnul consul, i-am dat o cerere de asistenţă şi dânsul mi-a spus că nu poate să o înregistreze, că se înregistrează la ambasadă şi m-a îndrumat către un avocat", a susţinut Silvian Pasoveanu.

Procesul cetăţeanului român a fost programat, astăzi, la Judecătoria Buiucani. Silvian Pasoveanu riscă 15 zile de închisoare pentru huliganism.
Mai multe articole despre:
Moldova vize Chişinău reţinere