MENIU

Cercetarea care i-a făcut pe specialiști să se îndoiască de viitorul omului pe Pământ

Efectele încălzirii globale asupra planetei noastre sunt tot mai evidente şi mai dramatice. Însă, cercetătorii sunt uimiți de modul în care încălzirea globală afectează vegetația din regiunea Arctică. În mod bizar, plantele din Arctica care sunt reprezentate în mare parte de arbuști joși, au început să crească și să se înalțe, din cauza faptului că regiunea a început să se încălzească, ca urmare a schimbărilor climatice.

Oamenii de știință încă nu au reușit să estimeze cum afectează aceste schimbări ecosistemele delicate, dar urmăresc cu atenție în continuare situația. De asemenea, cercetătorii spun că plantele au început să crească în înălțime și să se extindă și mai mult în recinătate într-un ritm alert.

„Am constatat că această creștere a înălțimii nu a avut loc doar în câteva zone izolate, ci acaparase aproape toată tundra", a declarat Anne Bjorkman de la Senckenberg Biodiversity and Climate Research Centre (BiK-F), care a fost implicată în realizarea studiului.

Încălzirea globală afectează vegetația din regiunea Arctică

Cercetătorii avertizează că dacă nu se vor lua măsuri în acest sens, până la sfârșitul secolului plantele mai înalte vor continua să crească de la 20% până la 60% mai
mult decât în prezent.

„Plantele mai înalte din Arctica ar putea să pară că nu reprezintă o problemă atât de gravă, însă trebuie să ne reamintim că 30-50% din carbonul solului din lume este prins în permafrostul emisferei nordice. Orice schimbare a echilibrului ecologic ar putea elibera în atmosferă cantități serioase de dioxid de carbon și metan", au declarat cercetătorii.

Cercetătorii au studiat 117 de zone de tundră diferite din regiunea arctică, adică au adunat peste 60.000 de date pe care le-au analizat. În cadrul cercetătării, aceștia au analizat diferite trăsături ale plantelor, inclusiv înălțimea, suprafața frunzelor, conținutul de azot și lemnul.

Astfel au descoperit că doar înălțimea plantelor s-a schimbat pe parcursul ultimilor 30 de ani, asta din cauza umidității și a temperaturii excesive.

Sursa