MENIU

Cele mai comune boli de piele pe care le poți lua vara

Cand o boala de piele este contagioasa, este clar ca se ia indiferent de anotimp. Vara, insa, exista conditiile perfecte pentru raspandirea afectiunilor dermatologice: avem mult mai multa piele expusa, iar umezeala si caldura sunt doi factori care favoriezeaza extinderea zonelor afectate de boli de piele. Chiar si bijuteriile pe care le porti iti pot declansa niste reactii neplacute ale pielii atunci cand transpiri si materialul acestora intra in contact cu pielea, scrie divahair.ro 

Dermatita de contact

Trebuie sa mentionam din start: dermatita de contact nu se ia de la alte persoane. In schimb, ea este destul de frecventa vara si apare de multe ori din cauza bijuteriilor din materiale ieftine care se freaca de piele. Dermatita este o inflamare a pielii cauzata de contactul acesteia cu o anumita substanta. Poate fi vorba despre o planta, anumite alimente, diverse metale, detergenti, cosmetice, latex sau parfumuri. Simptomele dermatitei de contact includ: inrosire, umflare, mancarimi sau senzatie de usturime. De obicei, aceasta boala de piele trece de la sine, insa poate dura si cateva saptamani pana dispare. Daca te confrunti cu dermatita de contact, cel mai important este sa identifici substanta declansatoare si sa o eviti pe cat posibil. De exemplu, poate ai purtat o bratara sau un ceas dintr-un metal ieftin, e posibil sa observi simptomele acestei boli de piele in zona incheieturii. Vara suntem cu atat mai mult predispusi la dermatita de contact cu cat transpiram si ne expunem pielea la soare, ceea ce o face mult mai sensibila.

 Dermatofitia-tinea

Infectiile fungice ale pielii sunt intotdeauna mai frecvente vara, deoarece sunt stimulate de caldura si umezeala. Dermatofitia-tinea este o boala de piele contagioasa, care se manifesta printr-o pata rosie, colorata mai intens la margini. Simptomele cele mai frecvente sunt: aparitia unor pete rosiatice, cojirea pielii si mancarimi. Daca aceasta infectie fungica a pielii este localizata la nivelul scalpului, pe langa cojirea acestuia si mancarimi, poate cauza caderea parului pe portiunea afectata. 

Dermatofitia-tinea este provocata de o ciuperca care creste pe piele si care se raspandeste sub forma de inele concentrice. Partea centrala poate sa se vindece, insa portiunea afectata va continua sa se extinda. Aceasta boala de piele este transmisibila de la om la om, dar si cainii sunt purtatori si o pot da mai departe. Tratamentul consta in medicatie antifungica sub forma de crema, pudra, sampon sau lotiune.

Ciuperca piciorului

Una dintre cele mai frecvente tipuri de ciuperci, cea a piciorului, este foarte usor transmisibila in locuri publice, precum dusuri, vestiare si sali de fitness. Simptomele sunt usor de recunoscut si greu de ignorat: mancarimi, usturimi sau senzatia de arsura intre degetele de la picioare. Se poate intampla si ca pielea sa se desprinda de zonele afectate, ceea ce creste riscul de infectie. Un semn clar al ciupercii piciorului este ingrosarea unghiilor, care se fisureaza si capata o nuanta galbuie. Pentru aceasta boala de piele nu este obligatoriu sa mergi la doctor, intrucat exista numeroase tratamente fara prescriptie medicala speciale pentru ciuperca piciorului (creme, pudre sau lotiuni antifungice). Pana se trateaza problema, trebuie evitate incaltarile care nu permit piciorului sa respire, pentru ca ciupercile se dezvolta cel mai bine in mediu umed.