MENIU

Cel mai bogat om din Ungaria ia taurul de coarne pe piaţa bancară românească

Sandor Csanyi

OTP, cel mai mare grup bancar din Ungaria, este la un pas de achiziţia Băncii Româneşti de la grupul elen National Bank of Greece, conform ultimelor in­for­maţii vehiculate pe piaţă, ceea ce va per­mi­te ungurilor să intre în top 10 în România.

Deşi până acum OTP a cumpărat două bănci în România, RoBank (2004) şi Millen­ni­um (2014), de abia a reuşit să ajungă la o cotă de pia­ţă de 2%, un nivel extrem de scăzut faţă de pu­terea financiară deţinută. Creşterea a fost ex­trem de lentă pe piaţa bancară românească, cu mul­te probleme legate de creditele în franci elveţieni.

Banca Românească avea la finalul anului trecut o cotă de 1,6%, în scădere, având în ve­de­re că grecii au oprit investiţiile, fiind nevo­iţi să vândă operaţiunile din România ca parte a pro­cesului de restructurare din Grecia.

Deal-ul pe capitalul Băncii Româneşti este sub 100 de milioane de euro, dar cumpărătorul tre­buie să rambursese imediat linii de finanţare către Atena de peste 350-400 milioane de euro.

Grupul OTP, fostul CEC maghiar, este condus cu o mână forte din 1992 de Sandor Csanyi, considerat cel mai bogat om din Ungaria.

Sandor Csanyi, în vârstă de 64 de ani, este primul miliardar din Ungaria, cu o avere estimată de Forbes la 288 miliarde forinţi, peste un miliard de dolari. 

Acţionarii principali ai OTP sunt grupul petrolier ungar MOL (cu prezenţă în România) - 8,57% din acţiuni; Ruszlan Rahimkulov, un miliardar rus care îşi administrează afacerile din Cipru - 8,24%; grupul francez Groupama (cu prezenţă în România) - 5,15% şi OPUS Securities - 5,18%, potrivit ZF.ro.

Banca Românească a fost scoasă la vânzare anul trecut, de proces ocupându-se divizia de investment banking a Credit Suisse. Deşi au fost mai multe oferte, în finală au intrat OTP şi Banca Transilvania, cele două bănci care vor să cumpere alte bănci pentru a-şi consolida poziţia.

Mai multe articole despre:
Sandor Csanyi