MENIU

Schimbare majoră în 2016: STRĂINII au ajuns cei mai mari latifundiari din România

Bani pentru agricultură

Schimbare de forțe în topul proprietarilor de terenuri din România: anul acesta numărul străinilor cu cele mai mari suprafeţe de teren l-a devansat pe cel al românilor, puterea de forţe fiind de 6 la 4. Italienii, americanii, danezii sau portughezii fac legea în agricultura românească.

Clubul exclusiv al latifundiarilor din România a primit anul acesta două nume noi venite de peste hotare, arată datele furnizate de APIA pentru Economica.net. Cele două firme nou intrate în top 10 sunt Agrinatura SRL, deţinută indirect de fondul american de investiţii Paine & Partners (exploatează aproximativ 18.200 de hectare de teren arabil) și Zimbrul SA, deţinută de Nutre Farming SRL, parte a grupului portughez Nutre.

Primul cel mai mare latifundiar străin este omul de afaceri italian Luciano Martini care controlează compania Emiliana West Rom SRL. Potrivit unor estimări din piaţă, compania exploatează în jur de 12.000 de hectare de teren în judeţul Timiş, fiind cel mai mare cultivator de cereale din judeţ.

Urmează, pe poziţia a cincea în clasament, Maria Trading SRL, una dintre societăţile grupului Maria deţinut de mai mulţi cetăţeni libanezi (Sarkis Sarkis, Laoun Youssef, Saad Iskandar).

A şaptea cea mai mare suprafaţă de teren exploatată o cultivă anul acesta societatea Campo D'Oro din județúl Timiş, ún business creat de italianul Giovanni Roncato şi trecut ulterior în portofoliul danezilor de la Ingelby.

Grupul danez de ferme de familie Ingleby mai controlează însă şi alte companii cu afaceri în cultivarea cerealelor. Nu în ultimul rând, pe poziţia a opta după suprafaţa exploatată este compania Delta Rom Agriculture deţinută de Fri-EL International Holding, o societate cu sediul social în Luxemburg care desfăşoară în România proiecte pe segmentul energiei regenerabile. Compania exploatează în jur de 10.000 de hectare în România.

Mai multe articole despre:
terenuri teren agricol pământ arabil