MENIU

Cea mai mare minciună despre detoxifiere

Ideea detoxifierii organismului prin diverse regimuri alimentare restrictive și curățarea lui prin transpirație câștigă tot mai mulți adepți în zilele noastre. Este adevarăt că eliminăm toxinele din organism prin transpirație?

„Ideea de bază a conceptului de detoxifiere e complet greșită, pentru că procesele noastre naturale, în special activitatea ficatului și a rinichilor, ne curăță corpul mult mai bine decât ar putea să o facă orice activități exterioare sau substanțe”, afirmă Morton Tavel, profesor emerit de medicină la Univesitatea din Indiana.

În plus, scopul transpirației nu este acela de a curăța corpul de toxine, ci de a ajuta organismul să se răcească. Atunci când transpirăm, eliminăm 99% apă și 1% substanțe precum săruri și carbohidrați.

Tavel mai spune și că „ideea detoxifierii sau a purificării corpului de substanțe nocive a existat într-o formă sau alta de secole și revine din când în când să bântuie lumea modernă.”

Avem nevoie de detoxifiere?

Corpul uman are propriul său mecanism de detoxifiere, cu ajutorul ficatului și al rinichilor, ce elimină din corp diverși produși ai metabolismului.

„Nu ai nevoie de un plan de detoxifiere pentru a-ți elimina toxinele din corp. Corpul tău va face asta pe cont propriu. Transpirația este o funcție de bază a corpului, folosită la reglarea temperaturii. Nu este o cale de a excreta substanțe inutile sau de a elimina toxine”, spune Tsippora Shainhouse, dermatolog în Los Angeles.

Care sunt cele două tipuri de transpirație

Există două feluri de transpirație: „Transpirația care are loc când ți-e cald e făcută de glandele ecrine situate prin tot corpul. E un răspuns fiziologic la temperaturi corporale crescute, un mod de a-ți răcori corpul. Se întâmplă când ai o febră, când stai într-un mediu cu temperaturi ridicate sau când ai activitate fizică intensă”, explică Tsippora Shainhouse, dermatolog în Los Angeles.

A doilea tip de transpirație este transpirația de stres. „Transpirația la stres este, de fapt, o reacție a sistemului nervos simpatic ca răspuns la adrenalină, hormonul care se produce când suntem nervoși, anxioși sau entuziasmați. Face parte din mecanismul nostru primitiv de reacție de tip luptă sau fugi”, a mai explicat Tsippora Shainhouse.

Mai multe articole despre:
sănătate detoxifiere transpiraţie metabolism