MENIU

Ce spune Roubini, "profetul crizei", despre planul GIGANT al BCE de stimulare a economiei

<p>Profetul crizei este precaut</p>

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, va anunta joi masurile incluse in programul de relaxare cantitativa (QE) creionat de membrii Consiliului Executiv al institutiei pentru revigorarea economica a zonei euro, scrie Business24.ro.

Profetul crizelor, Nouriel Roubini, trage un semnal de alarma de la Davos: "Realxarea cantitativa nu este de ajuns pentru salvarea zonei euro", afirma acesta intr-un interviu acordat agentiei Reuters.

Toti ochii sunt atintiti joi pe Frankfurt, unde Mario Draghi este asteptat sa precizeze modul in care se va implementa programul de relaxare cantitativa, valoarea acestuia si durata.

Un program derulat pentru un an ar insemna introducerea unei mase monetare de 600 de miliarde de euro in economia zonei.

Varianta creditata de catre Bloomberg, a unui program extins pana la sfarsitul lui 2016, impinge suma dincolo de pragul de 1.000 de miliarde.

Nouriel Roubini crede ca un program de 600 de miliarde de euro s-ar putea dovedi insuficient.

"Pietele asteapta deja acest anunt, iar o prima varianta de 500 de milarde de euro a fost deja avansata, ceea ce inseamna si ca ar putea fi rapid absorbita. Trebuie sa mizeze pe un program de relaxare cantitativa de peste 1.000 de miliarde de euro", sustine Roubini.

Pentru profesorul de economie, cunoscut si ca "profet al crizelor", opozitia Germaniei de a adauga programului de relaxare cantitativa o componenta de stimului fiscali pe intreaga zona euro are un puternic impact negativ.

"Banca Nationala a Elvetiei a aplicat propria metoda de relaxare cantitativa prin masurile adoptate saptamana trecuta, dar pare ca a pierdut aceasta batalie. In acest moment exista un risc de instabilitate financiara si de deflatie. Este o provocare cu care ne confruntam!

Dupa toti acesti ani de masuri conventionale de politica monetara avem in continuare o crestere economica anemica si suntem panditi de pericolul deflatiei.

Relaxarea cantitativa, ca masura singulara, nu este suficienta. Chiar si Mario Draghi a recunoscut existenta unei probleme cu lipsa de cerere agregata. Pentru a rezolva aceasta problema ai nevoie de relaxare cantitativa, relaxare a creditelor si masuri temporare de aplicare a stimulilor fiscali.

Din nefericire, Germania se opune masurii de aplicare a stimulilor fiscali pentru zona euro si in special pentru Germania.

Prin urmare, impactul programului de relaxare cantitativa initiat de BCE nu va fi atat de puternic pe cat ar fi fost daca venea insotit de o politica fiscala adecvata", a comentat Roubini, intr-un interviu acordat Reuters.

Mai multe articole despre:
BCE Banca Centrală Europeană Roubini mario draghi