MENIU

Ce spune Transgaz despre refuzul Ungariei de a duce conducta cu gaze din Marea Neagră în Austria

Prima fază a proiectului BRUA, cea pentru care Uniunea Europeană acordat o finanțare de 180 de milioane de euro, nu este afectată de decizia Ungariei privind renunțarea la interconectarea cu Austria, susține directorul general al Transgaz, Ion Sterian, contactat de HotNews.ro. Proiectul BRUA este esențial pentru valorificarea gazelor din Marea Neagră.

Șeful Transgaz a mai afirmat că în cursul zilei de luni vor fi purtate discuții cu Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și Ministerul Energiei pentru a stabili o poziție comună față de decizia Ungariei.

Ion Sterian spune că a aflat de decizia Ungariei pe 19 iulie, când a fost semnat memorandumul privind coridorul vertical de transport al gazelor din Grecia spre Ungaria.

Ungaria dorește în acest moment să transmită gazele care vor fi transportate pe conducta BRUA nu către Austria, ci către alte țări cu care este interconectată: Slovacia, Ucraina, Serbia și Croația.

În ceea ce privește faza a două a proiectului, Ion Sterian susține că Ungaria a dat asigurări că vor confirmă o capacitate fermă de 4,4 miliarde metri cubi/an, pe interconectarea Horia (Ro)- Csanapalota (Hu).

FGSZ, operatorul ungar, le-a transmis partenerilor implicați în BRUA că are deja construită rețea de transport al gazelor pe teritoriul sau, existând deja interconectări cu Slovacia, Ucraina, Serbia și Croația, motiv pentru care dorește să utilizeze capacitățile de export către aceste țări. Așa ar fi motivat partea ungară decizia de a renunță la interconectarea cu Austria.

Mai multe articole despre:
Transgaz BRUA gazoductul BRUA