MENIU

Cel mai pesimist scenariu pentru LEU în 2017. Cât de mult vor creşte dolarul şi euro

<p>Curs valutar</p>

Comisia Naţională de Prognoză estimează un curs mediu de 4,46 lei/euro pentru anul 2017, sub valoarea de 4,54 lei/euro unde s-a situat la sfârşitul anului trecut. Analiştii economici mizează totuşi pe un an fără mari variaţii de curs valutar - cel mai pesimism scenariu vorbeşte de o cotaţie de 4,6 lei pentru euro.

Comisia Naţională de Prognoză estimează un curs mediu de 4,46 lei/euro pentru anul 2017, sub valoarea de 4,54 lei/euro unde s-a situat la sfârşitul anului trecut.

Analiştii economici mizează pe un an fără mari variaţii de curs valutar. Punctul comun al respondenților pare acela că leul nu are motive să se deprecieze accentuat.

„Începem anul cu un leu slab. Nu văd un motiv puternic pentru ca să slăbească în continuare", a declarat Liviu Moldovan, observator de aproape 20 de ani a pieței valutare locale și a piețelor financiare internaționale unde a tranzacționat inclusiv valute.

El vede în reperul de la 4,55 de lei pentru un euro un prag de rezistență foarte puternic, greu de trecut în actualul context de piață, potrivit Profit.ro. Dacă guvernul nou își vede de treabă și va respecta condiționalitățile legate de deficitul bugetar, nu sunt motive care acest reper să fie trecut, spune Moldovan.

Varianta extremă este pentru o depreciere până în zona de 4,60 lei pentru un euro și îi aparține lui Claudiu Cazacu, Chief Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex XTB România. El spune că pe parcursul anului am putea avea mici "plimbări" sub 4,50 lei pentru un euro sau peste 4,60 lei pentru un euro

Cum sună argumentul său? „Nervozitatea în legătură cu deficitul bugetar și sustenabilitatea unor politici fiscale relaxate, dublate de un sentiment reținut în legătură cu regiunea Europei Centrale și de Est ar conduce în plan secundar performanța PIB-ului, care ar fi fost, fără cele două elemente, de ajuns pentru un curs în intervalul 4,40-4,45 lei pentru un euro."

Mai multe articole despre:
curs valutar curs euro