MENIU

Ce se întâmplă când nu dormi suficient? Efectele se văd mereu a doua zi

După cum știi o noapte pierdută de somn poate avea nenumărate efecte negative asupra organismului tău, însă cercetătorii au mai descoperit încă un aspect interesant pe care îl provoacă lipsa de somn. Se pare că vei compensa orele pierdute de somn cu mai multă mâncare în ziua următoare.

Oamenii de știință de la King's College London au realizat un studiu, care a fost publicat în jurnalul medical European Journal of Clinical Nutrition și care se bazează pe rezultatele mai multor studii efectuate în trecut, pentru a da un răspuns mai clar cu privire la legătura dintre pofta de mâncare și somn.

Astfel, cercetătorii au descoperit că oamenii care se confruntă cu lipsa de somn consumă aproximativ 385 kcal în plus a doua zi, comparativ cu cei ce dorm suficient pe parcursul nopții. Deci, acum știi care ar fi unul dintre motivele pentru care ai un apetit mai mare de mâncare.

Cercetătorii au descoperit legătura dintre lipsa de somn și pofta de mâncare

Lipsa de somn este una dintre cele mai mari probleme de sănătate cu care avem de-a face în prezent, dar care poate fi prevenită, iar echipa vrea să dezvolte studiul pentru a înțelege care sunt implicațiile pe termen lung ale orelor nedormite, ca factor de risc în cazul obezității.

În acest sens, cercetătorii au analizat creierele a 26 de adulți și au descoperit că lipsa de somn produce activarea intensă a zonelor de recompensă din creier atunci când indivizii mănâncă. Iar această motivație crescută de a mânca poate explica aportul de hrană consumată de oamenii ce dorm mai puțin decât ar trebui. Dar, în aceeași măsura aceasta poate fi cauzată și de ceasul biologic, a cărui perturbare afectează producția de grelină (hormoul ce cauzează senzația de foame) și de leptină (hormonul ce dictează starea de sațietate).

Astfel, participanții care au experimentat lipsa de somn au putut să doarmă între trei ore și jumătate și cinci ore și jumătate pe noapte, în timp ce subiecții ce au dormit normal au putut petrece în pat între șapte și douăsprezece ore.

Sursa

Mai multe articole despre:
somn calorii poftă de mâncare