MENIU

Ce este deochiul şi cum scăpăm de cel care "ne-a umplut de rele"

Ce este deochiul şi cum scăpăm de cel care 'ne-a umplut de rele'

Credinţă populară păstrată deopotrivă de locuitorii de la sate, dar şi de unii orăşeni, deochiul are, spun bătrânii, câteva leacuri sigure şi la îndemâna oricui. La rândul lor, oamenii de ştiinţă au propriile lor explicaţie pentru deochi, cel mai răspândit obicei din lume.

Despre deochi specialiştii spun că, spre deosebire de alte credinţe, nu este specific doar unei singure naţiuni.

„Dintre toate credinţele noastre străvechi, privitoare la cauzele bolilor, aceea pe care o găsim nu numai la toate popoarele din Europa ci şi la întreaga omenire de pe faţa pământului e credinţa de deochi. Pe când celelalte credinţe şi surperstiţii sunt împărtăşite numai de masele inculte şi de populaţiile sălbatice sau semicivilizate, acelea privitoare la deochi au prins rădăcini adânci până şi în sufletul acelora pe care cultura ar fi trebuit să-i facă mai sceptici şi nu atât de lesne încrezători ca poporul de rând. Aceasta se explică prin faptul că efectele aşa-numitului „deochi” s-au arătat, în unele cazuri, aşa de uimitoare, încât au pus pe gânduri şi pe cei mai luminaţi, zdruncinîndu-le neîncrederea şi scepticismul”, scrie I-Aurel Candrea, în volumul "Folclorul medical român comparat".

Simpla privire a cuiva, spun cunoscătorii, îţi poate provoca stări din cele mai neplăcute, valuri de căldură în tot corpul, transpiraţie, dureri puternice de cap şi de stomac.

Anumite persoane au cu precădere darul de a deochea, spun cei care au cercetat fenomenul. Este vorba, printre altele, de cei cu ochi albaştri, verzi sau negri, cei cu sprâncenele îmbinate, cu ochii mari sau, dimpotrivă, foarte mici, de oamenii urâţi, schimonosiţi.

Cât priveşte persoanele care pot fi deocheate, cei mai expuşi sunt copiii, scrie adevarul.ro. Este şi motivul pentru care părinţii obişnuiesc să le pună nou-născuţilor, la încheietura mâinii, un şnur roşu.