MENIU

CAZUL INTERAGRO Se extinde urmărirea penală în dosarul lui Ioan Niculae

<p>Ioan Niculae</p>

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au extins urmărirea penală față de doi oameni de afaceri, dintre care unul dat în urmărire internațională, în dosarul INTERAGRO, în care patronul grupului, Ioan Niculae, fostul președinte al CJ Brăila, Bunea Stancu, și alte persoane sunt acuzate de fapte de corupție

Astfel, anchetatorii au extins urmărirea penală față de Said Baaklini, reprezentantul firmei LIBAROM AGRI, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de cumpărare de influență, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani.

Totodată, aceeași măsură s-a luat și față de Rajef Sharif Mohammad, reprezentantul firmei MIKE TRAIDEING (dat în urmărire internațională), pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani.

În ordonanța de extindere a urmăririi penale întocmită de oamenii legii se arată că, “în prima parte a anului 2009, suspectul Ioan Niculae, patronul grupului S.C. Interagro S.A., a inițiat și desfășurat activități de corupere, fiind vizați funcționari publici și înați demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern prin care să fie acordate facilități fiscale”.

Mai exact, facilitățile fiscale pe care le-a solicitat Ioan Niculae se refereau la subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice, cu consecință directă în beneficiul financiar al grupului Interagro.

Persoanele care au acceptat cererea lui Niculae au încercat, prin activități de „lobby”, să determine promulgarea unei asemenea Hotărâri de Guvern, deși se cunoștea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de „subvenționare”. Măsura de sprijin avută în vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislației Uniunii Europene, iar consecința era că suma necesară unei asemenea facilități fiscale nu putea fi prevăzută în proiectul Legii bugetului de stat.

În acest context, Ioan Niculae i-a promis suspectului Gheorghe Bunea Stancu, președinte al Consiliului Județean Brăila în perioada respectivă, diferite foloase, pentru ca acesta din urmă să-și folosească influența pe lângă persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului României, în vederea aprobării Hotărârii de Guvern.

Astfel, în acest caz procurorii îl suspectează pe Said Baaklini că, în cursul lunii martie 2009, a contactat și a promis unei persoane care ocupa o funcție de decizie într-un minister că, în cazul în care va realiza intervențiile și demersurile necesare astfel încât să fie adoptată HG, ceea ce ar fi adus beneficii de peste jumătate de miliard de euro lui Ioan Niculae, acesta din urmă îi va da, prin intermediul lui Said Baaklini, înaltului funcționar, suma de 3.000.000 euro.

În urma efectuării urmării penale, s-a stabilit că acțiunile inițiate și coordonate de Ioan Niculae, au fost sprijinite de reprezentanții firmelor implicate circuitul infracțional, mai precis Said Baaklini și Rajef Sharif Mohammad.

Acțiunile au fost deprinse printr-un circuit financiar sub aparența unor tranzacții comerciale între INTERAGRO și LIBAROM, care în realitate nu au avut loc, cu scopul de a externaliza suma rezultată din evaziune fiscală, către o firmă de tip off shore din Insulele Virgine Britanice.