MENIU

CAZUL BURNEI: Poveştile tragice a trei copii operaţi de medicul Burnei: "Oricum murea..."

Doctorul Gheorghe Burnei, SUSPENDAT pentru 29 de zile din toate funcțiile de la UMF

Medicul Gheorghe Burnei, acuzat că a luat mită de la mai mulţi pacienţi, va putea profesa în spitalele de stat, după ce Tribunalul Bucureşti i-a admis vineri cererea de ridicare a interdicţiei, însă decizia instanţei poate fi contestată. Procurorii îl acuză pe Burnei că ar fi mascat mita cerută de la părinţi în contracte de donaţii, iar pe unii copii i-ar fi operat pentru afecţiuni inexistente în realitate, el şi familia sa primind chiar şi deplasări în străinătate de la firma care îi furniza proteze neomologate.

După ani în care şi-au purtat drama în tăcere tot mai mulţi părinţi vorbesc au vorbit public despre experienţele cumplite prin care au trecut copiii lor. Din diferite locuri din ţară cu toţii au fost trimişi la acelaşi medic- "cel mai bun ortoped"- profesorul Gheorghe Burnei.

Scandalul a pornit în luna decembrie când Gheorghe Burnei a fost reţinut şi ulterior plasat în arest la domiciliu. Procurorii l-au acuzat că a luat mită de 15 ori de la părinţii unor copii pe care i-a consultat sau operat. Sumele pretinse variau între 50 de lei şi 1.350 de euro. Mai mult, anchetatorii susţin că Burnei îi obliga pe părinţi să cumpere proteze de la o firmă care, în schimb, îi plătea acestuia vacanţele. Potrivit procurorilor, Burnei ar fi făcut 20 de experimente pe copii, în care se folosea inclusiv de dispozitive medicale neomologate, confecţionate artizanal. Anchetatorii mai susţin că Gheorghe Burnei preleva de la copiii pe care îi opera ţesut osos şi ligamente, fără a cere acordul părinţilor, şi le ţinea în condiţii improprii, în congelatorul unui frigider din unitatea sanitară, în care erau păstrate alimente şi băuturi alcoolice.

18 decembrie 2013. Doctorul Burnei cheamă televiziunile: face o intervenție în premieră națională pe o fetiță cu scolioză. Fata de opt ani moare pe masa de operație. Știrea se anulează.

Protest fără precedent: Medicii de la Spitalul Marie Curie nu îl vor pe Burnei înapoi

Implantul pe care l-a folosit nu era recomandat pentru scolioza asociată bolii de care suferea Andreea. Intervenția i-ar fi lăsat bazinul la fel de strâmb, spun doctori care au avut acces la documentele medicale. Din cauza operației, particule de grăsime din măduvă au migrat în sânge și fata a murit. În plus, Burnei i-a băgat din greșeală și un șurub în măduva spinării.

"Oricum murea", i-a spus doctorul mamei. În ciuda bolii neuromusculare grave, fata putea să mai trăiască ani sau zeci de ani, spun doctorii.

"Asta-i viața", i-a spus Burnei. "Ești tânără, poți să faci altul".

Povestea impresionantă a copilului cu ciment şi sârmă în femur, "marca" Gheorghe Burnei

Dezvăluire şocantă a unui părinte din Constanţa. Femeia susţine că doctorul Burnei i-a montat fiului ei un dispozitiv improvizat din ciment şi sârmă, care s-ar fi spart şi care i-a pus copilului viaţa în pericol. Şi asta pentru că, spun părinţii, nu au avut 40.000 de euro pentru o proteză performantă. Băiatul a fost salvat la o clinică din Italia, unde dispozitivul a costat 20.000 de euro şi a fost decontat de statul român.

Drama acestei familii a început tot în 2013. Într-o zi Alexandru s-a simţit rău la şcoală. După câteva ore de dureri, s-a prăbuşit şi şi-a rupt un picior. A ajuns de urgenţă la Spitalul din Constanţa. Diagnosticul a căzut ca un trăznet: cancer osos. 

A fost trimis în capitală, la secţia Oncologie a spitalului Marie Curie. Când starea de sănătate s-a ameliorat, băiatul a ajuns în grija doctorului Gheorghe Burnei. Mama lui Alexandru spune că medicul a decis să îi monteze la femur un dispozitiv din ciment şi sârmă creat de el. „I-a pus un ciment. Un înlocuitor pentru proteză, pentru că n-aveam atunci bani de proteză”.

Femeia spune că după un an dispozitivul s-a crăpat şi că exista riscul ca bucăţi din implant să îi secţioneze copilului piciorul. Medicul, susţin părinţii, le-a spus că băiatul are nevoie de un alt dispozitiv care costa 40.000 de euro.

Oamenii nu au reuşit, însă, să strângă toţi banii. Astfel că printr-o fundaţie caritabilă au ajuns în această vară la o clinică în Italia, unde medicii au spus că este o eroare medicală.

Burnei, liber să opereze. Motivarea instanţei: Nu mai e impact mediatic

În Italia, specialiştii i-au montat copilului o nouă proteză care spune mama a costat 18.000 de euro. Toate costurile intervenţie au fost decontate de statul român prin formularul E112.

"Fetiţa cu oasele de sticlă", operată acum 10 ani de Burnei

Cel mai cunoscut caz este cel al Sorinei Iftimie, supranumită "fetiţă cu oasele de sticlă", pe care a operat-o în 2006.

Sorina s-a născut cu oasele picioarelor curbe, suferind de “boala oaselor de sticlă”, care atacă şi fragilizează până la distrugere sistemul osos. Burnei a operat-o de mai multe ori, prima oară alungindu-i cu 25 de centimetri piciorul drept.

“Am realizat timpul doi de la piciorul drept, în care oasele au fost aliniate şi fixate pe tije. Acestea permit oaselor să crească şi să se dezvolte normal, dându-i posibilitatea pacientei să stea în picioare şi să meargă”, declara Burnei.

Ulterior, acesta a intervenit si la piciorul stang al fetiţei: „Intervenţia a constat într-o reconstrucţie osteoarticulară la piciorul stâng. Am implantat fixatoare care să permită alungirea femurului stâng şi a tibiei stângi şi i-am protejat articulaţiile genunchiului care aveau tendinţa de a se macera şi distruge”. La vremea respectivă, Sorina era bucuroasă: “Abia aştept să mă văd pe picioarele mele! Apoi, aş vrea ca domnul doctor să mă opereze şi la mâini, pentru că nu mai pot cu atâtea fracturi”.

După zece ani de la intervenţii, Sorina nu beneficiază de mobilitatea la care visa, dovada fiind fotografii recente, când fata de 24 de ani se află ori pe un scaun special, ori aşezată pe canapea, dar niciodată pe picioarele sale.

Mai multe articole despre:
medic cazuri medic ortoped Gheorghe Bursei