MENIU

Cât de periculoşi sunt PISTRUII pentru sănătate. Avertismentul teribil al medicilor

Pistrui

Joshua Zeichner, director al Departamentului de Dermatologie de la Spitalul Mt. Sinai, din New York, descrie pistruii, cunoscuți în literatura de specialitate și sub numele de efelide, ca pete mici cutanate, pigmentate într-o nuanța care poate varia de la galben la brun. 

Cromatica acestora variază în funcție de sezon: vara devin mai închiși la culoare, din cauza expunerii la soare, iar iarna, au o nuanța ceva mai deschisă.

Confundați adesea cu petele rămăse în urma arsurilor solare, pistruii se diferențiază de acestea atât prin culoare și dimensiuni, cât și prin zonele în care își fac apariția. Se formează în special pe fața, mâini și picioare, adică în zonele cele mai expuse acțiunii razelor solare.

Pistruii în sine nu reprezintă un factor de risc pentru sănătate, însă transmit un mesaj important.

Respectivele zone sunt mai sensibile în urma expunerii la soare și sunt mai predispuse, astfel, la dezvoltarea cancerului de piele.

Aceste zone trebuie protejate mai mult de razele UV, prin aplicarea constantă a loțiunilor de protecție solară și prin evitarea expunerii excesive la soare, scrie copilul.ro.

Mai multe articole despre:
pistrui sanatate pericol