MENIU

Cât de des merg românii din Marea Britanie la biserică. Cum se predă religia în școlile din UK

Românii din UK si biserica

Majoritatea românilor din Marea Britanie (57%) nu merg niciodată la biserică în țara în care trăiesc, doar 22% merg în fiecare duminică, restul frecventează biserica o data pe lună sau la sărbatorile importante.

Potrivit site-ului Angliamea.ro, care a  realizat o serie de sondaje pentru a afla care sunt părerile românilor din Marea Britanie despre studiul religiei în școli și cât de des mai merg românii de aici la biserică, 72.41% dintre respondenți au afirmat că sunt de acord cu studiul religiei în școli, 20.69% nu sunt de acord iar un procent de 2% nu și-au format încă o părere pe acest subiect.

Care este situația religiei în școli în Marea Britanie? Sistemul de învățământ britanic s-a format printr-o strânsă colaborare dintre Biserica Anglicană și stat, iar predarea religiei este obligatorie în toate școlile publice.

Acestea au o disciplină care fa­mi­liarizează elevii cu cele mai importante religii ale lumii însă o atenţie specială se acor­dă creştinismului şi toleranţei faţă de reprezentanţii altor confesiuni. Totuși, dacă doresc, părinții pot să își retragă copiii de la cursurile cu caracter religios prin formularea unei cereri.

Este de menționat faptul că în Europa concepția generală este că statul trebuie să ofere educație religioasă în școlile publice, excepție făcând doar Franța și Slovenia unde această materie este fie extracurriculară, fie interzisă.

Deși românii din Marea Britanie susțin educația religioasă, 57.14% dintre cei chestionați au declarat că nu merg niciodată la biserică în țara în care trăiesc, doar 22.86% merg în fiecare duminica, restul frecventează biserica o data pe lună sau la sărbatorile importante.

Este de menționat faptul că pe teritoriul Marii Britanii se află peste 40 de parohii românești.

Românii nu se înstrăinează neapărat de religie sau de valorile creștine odată cu plecarea din țară dar sunt constrânși de noile condiții să-și stabilească prioritățile conform scopurilor pentru care au venit în străinătate.

În condițiile în care doar 14.81% dintre cei care au răspuns sondajelor, se declară multumiți de serviciile Ambasadei și a Consultatului român din Marea Britanie, oare nu ar trebui făcute mai multe eforturi pentru îmbunătățirea acestor servicii și eventual, reanalizarea numărului de biserici de aici?

Un asemenea demers ar fi util pentru a răspunde mai eficient nevoilor și problemelor reale pe care le întâmpină românii din diaspora. Ar fi interesant de știut și costurile pe care le implică susținerea în străinatate a acestor biserci și activitatea sau contribuția lor în cadrul comunității românești.