MENIU

Ministrul Justiției, surprins de avalanșa eliberărilor! Mii de deținuți, LIBERI

În cursul zilei de ieri, 530 de deținuți au fost puși în libertate că urmare a aplicării noii legi referitoare la recursul compensatoriu. În perioada următoare, alți 3.300 de deținuți vor fi analizați, în plus, în comisiile de liberare condiționată. Ministrul Justiţiei şi sindicaliştii din penitenciare se întâlnesc, vineri, pentru a discuta situaţia din închisori.

"Este un adevărat pericol pentru populația din România. Avem de a face cu o grațiere mascată, sute sau chiar mii de oameni urmăriți penali ies acum din închisoare, nu știm unde se duc, mulți dintre ei nu au nici casă, nu vor avea un serviciu. Avem din 19 octombrie, sute de deținuți în stradă, în orașe și în sate care nu știu ce să facă și se vor deda la noi fapte ilegale", a atras atenția la Realitatea TV avocatul Cornelia Lalu.

Potrivit specialistului în justiție, decizia-pilot de la CEDO nu obliga în niciun fel România să elibereze deținuții peste noapte, cum a lăsat să se înțeleagă ministrul Tudorel Toader, ci tot ce trebuia să facă ministerul era să redacteze un proiect cu măsurile pe care se obligă să le ia în următorii ani pentru a rezolva situația din penitenciare.

"Până la 12 noaptea îmi dădea mesaje Marian Dobrică (directorul ANP - nota red.) să îmi spună câți s-au eliberat. În baza acestei legi, prin adăugirea acestor 6 zile, considerate executate, ieri au ieșit 529 de deținuți. Este mult peste orice așteptare a mea, nu credeam că impactul va fi atât de mare. Este efectul legii", a declarat Tudorel Toader, ministrul Justiției la dezbaterea cu angajații din penitenciare.

Potrivit ministrului Justiției, în cursul zilei de ieri au dobândit vocație la eliberarea condiționată 3.349 de deținuți. "Comisiile vor fi destul de solicitate pentru că nu îmi închipui ca un deținut să dobândească această vocație și să nu încerce această speranță", a mai spus ministrul citat de Realitatea TV.

Vineri dimineața, ministrul Justiţiei şi sindicaliştii din penitenciare se întâlnesc pentru a discuta despre situaţia din închisori. Legea spune că deţinuţii încarceraţi în condiţii mizere primesc 6 zile libere pentru 30 executate.

Sindicaliștii din penitenciare îl critică pe ministrul Justiției că a amânat o discuție serioasă cu privire la termenii de eliberare condiționată, în condițiile în care recursul compensatoriu este neclar pentru penitenciare. Directorii de închisori își asumă riscul unor liberări eronate pentru a evita detenția ilegală, spune Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Modul de calcul al acestor 6 zile considerate că executate este incert, procedura de punere în libertate nu este clară, apar erori în evidența executării pedepselor, iar personalul care gestionează acest proces este insuficient, spun sindicatele din penitenciare.

"Ministrul Justiției organizează astăzi o conferința care ar urma "să asigure aplicabilitatea recentelor schimbări legislative și identificarea unor soluții optime", ceea ce-trebuie să recunoaștem-este o încercare inedită de pregătire a punerii în aplicare a unei legi care deja se aplică, prin consultarea magistraților de supraveghere a executării pedepselor și a directorilor de penitenciare, puși în față unui fapt împlinit", se arată în comunicatul Federației.

Între timp, în lipsa unui regulament de aplicare, legea este aplicată pe răspunderea directorilor de penitenciare care, împreună cu specialiștii din penitenciare implicați în acest proces, își asumă practic riscul unor liberări eronate pentru a evită detenția ilegala, spun sindicatele. N-ar fi fost nevoie, dacă ministrul Justiției ar fi organizat corespunzător aplicarea acestei legi și dacă acesta n-ar fi întârziat, până în ultima clipă, cu aprobarea unor ordine.

"O estimare bazată pe informațiile preluate de la colegii din penitenciare arată că directorii de penitenciare deja și-au asumat semnarea unor decizii administrative de punere în libertate a peste 300 de deținuți referitor la care, în urmă aplicării beneficiului celor 6 zile considerate că fiind executate în plus la fiecare 30 de zile de detenție în condiții improprii, se constată că au executat în totalitate pedeapsa", se mai spune în mesajul angajaților din penitenciare.

Sindicatele din penitenciare estimează că în perioada următoare peste 1000 de deținuți vor fi prezentați, în plus, în fiecare luna în comisii de liberare condiționată, că urmare a aplicării noii legi, urmând că instanțele competențe să decidă în legătură cu propunerile acestor comisii.

Sindicaliștii au precizat că vor cere ministrului Justiției să clarifice aspectele legate de interpretarea și aplicarea actului normativ și să-și asume rezolvarea rapidă a problemelor legate de punerea în practică a acestuia. "Vom întreba, de asemenea, dacă și ce măsuri sunt în plan pentru victimele infracțiunilor. Nici oamenii politici și nici interpușii acestora la guvernare nu par preocupați de acest lucru, dar considerăm că întrebarea merită pusă acum când se consolidează o justiție extrem de atentă la binele infractorilor", mai spun sindicatele din penitencare.

Mai multe articole despre:
penitenciare