MENIU

Cardul de sănătate a picat testul în prima zi. CNAS a trecut la ameninţări

Peste 100 de mii de servicii medicale au fost acordate ieri, 4 mai, în prima zi în care medicii şi farmaciştii au fost obligaţi să utilizeze cardul de sănătate. Câteva zeci de mii au fost acordate însă fără accesarea cardului. S-a întâmplat pentru că nu toţi românii au intrat în posesia documentului. Disperaţi, oamenii au făcut şi azi cozi la sediile Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate. 

Cardul de sănătate a picat testul în prima zi în care toţi furnizorii de servicii medicale au fost obligaţi să-l folosească. Medicii de familie s-au plâns că nu-l pot activa, iar unii dintre ei chiar au refuzat să consulte bolnavii care nu aveau documentul la ei.

În acelaşi timp, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au ripostat: doctorii care refuză să consulte vor suporta consecinţele.

"Am venit de 20 de ori până acum, 20 de zile am venit şi stau de la 6, de la 8 până la ora unu noaptea, pierd ziua. Pentru ce?", a spus un bărbat, care se află la Casa de Sănătate a Municipiului Bucureşti.

"Fără cardul de sănătate nu mai pot să îţi dau reţetele gratuite"

În cârje, ori cu copiii în braţe, oamenii au aşteptat în Capitală chiar şi şase ore pentru a depune formularele pentru card.

"Eu sunt bolnavă, am nevoie de reţetă, am nevoie de medicamente", a afirmat o femeie. Întrebată dacă i se dă reţeta fără card, aceasta a spus că a fost astăzi la medicul de familie şi că i s-a spus să vină cu cardul.

Un alt bărbat a precizat că medicul i-a spus clar: "fără cardul de sănătate nu mai pot să îţi dau reţetele gratuite".

Şi la Bacău aceeaşi situaţie. Oamenii au stat ore în şir la cozi interminabile ca să-şi ridice cardurile.

"Uitaţi, am cardul şi nu este bun. Acum stau de două ceasuri pentru adeverinţă ca să pot lua reţeta", a afirmat o femeie.

CNAS: Medicii vor suporta consecinţele

Totodată, reprezentanţii CNAS au trecut la ameninţări. Dacă medicii nu vor consulta pacienţii, chiar şi în lipsa cardului, vor suporta consecinţele.

"Sancţiunile sunt graduale, începând cu avertisment 5%, ulterior, 10%, 15% şi se merge la a patra constatare până la rezilierea contractului", a declarat Radu Ţibichi, director CNAS.

Nici medicii de familie nu sunt mulţumiţi de sistemul care gestionează cardurile.

"Activarea cardurilor noi nu funcţionează. Toţi colegii se plâng de aceeaşi problemă, iar dispoziţiile Casei Naţionale sunt foarte greu de interpretat pentru că pe de o parte ni se recomandă să nu consultăm decât cu cardul, pe de altă parte să nu refuzăm pe nimeni, chiar dacă au card, dar nu-l pot folosi", a spus un medic de familie.

Potrivit preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, numai ieri au fost iniţializate 150 de mii de carduri. Cam de trei ori mai multe decât în urmă cu o săptămână, când media era de 50 de mii pe zi.
"Au fost oferite 136.000 de servicii medicale dintre care 88.000 cu cardul. Au fost peste 72.000 de reţete eliberate, la nivel naţional, dintre care 24.000 cu cardul. Deci, lucrurile funcţionează", a afirmat, ieri, preşedintele CNAS.

Mai multe articole despre:
medici CNAS cardul de sănătate