MENIU

Capii rețelei care vindea documente fictive pentru transportul materialului lemnos rămân în arest

<p>Bărbat arestat pentru tentativa de omor. A turnat diluant pe un barman și i-a dat foc!</p>

Cele patru persoane identificate că ar fi coordonat o rețea națională de distribuire a documentelor fictive de însoțire a materialului lemnos vor rămâne în arest preventiv pentru următoarele 30 de zile, întrucât Curtea de Apel Târgu Mureș le-a respins, luni, contestațiile depuse împotriva deciziei de emitere a mandatelor de către Tribunalul Mureș.

Astfel, Leon Pop, Andrea Timea Ambruș, Gheorghe Cristian Isac și Vasile Sabin Grebenișan rămân în arest preventiv, fiind cercetați pentru comiterea infracțiunilor de complicitate la evaziune fiscală, complicitate la delapidare și constituirea unui grup infracțional organizat, scrie Agerpres.

Curtea de Apel Târgu Mureș a respins, luni, și contestația Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș față de decizia Tribunalului Mureș privind măsura preventivă a controlului judiciar în privința a altor două persoane cercetate în dosar, pentru evaziune fiscală și delapidare, Vasile Ciocan și Dicu Vălean Ghiorghe.

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, în urma celor 156 de percheziții desfășurate săptămâna trecută în 24 de județe și în București, în cazul rețelei care vindea documente fictive de însoțire a materialului lemnos, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva a 22 de persoane.

Într-un comunicat de presă al Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș, se arată că începând cu luna aprilie 2015, un grup format din patru persoane a început să distribuie în toată țara mai multe avize de însoțire a materialului lemnos, împreună cu facturile fiscale și chitanțele fictive aferente, emise în numele unei societăți de tip 'fantomă'.

Prin această metodă, susțin procurorii, erau atestate relații comerciale nereale, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale de către beneficiarii acestora. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș au arătat că au fost identificate 66 de societăți comerciale cu activitate în domeniul exploatării, prelucrării și comercializării lemnului.

"În continuare, cumpărătorii acestor documente fictive și le înregistrau în contabilitatea societăților administrate de ei, atât în scopul diminuării bazei impozabile, cât și în scopul acoperirii unor stocuri de marfă nejustificate. Sumele de bani astfel înregistrate în contabilitate ca fiind achitate au fost însușite de către administratorii acestor societăți, pe nedrept', a precizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureș.

Anchetatorii estimează că în perioada aprilie 2015 — ianuarie 2016 peste 300 de avize fictive de însoțire a materialului lemnos ar fi ajuns la peste 60 de persoane juridice de profil, pentru o cantitate totală de lemn de aproximativ 10.000 metri cubi.

Mai multe articole despre:
percheziţii arest preventiv material lemnos