MENIU

Când scapă România de MCV și care sunt condițiile intrării în Spațiul Schengen - Anunțul premierului Nicolae Ciucă

Când scapă România de MCV și condițiile intrării în Spațiul Schengen - Anunțul premierului Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă a anunțat, marți seară, de la Bruxelles, în ce condiții va scăpa România de monitorizarea Comisiei Europene prin Mecanismul de Cooperare și Verificare. premierul României a vorbit și despre intrarea în Spațiul Schengen a țării noastre.

„Obiectivul foarte important pentru România - al finalizării MCV. Am reiterat angajamentul României prevăzut în programul de guvernare de realizare a reformelor în acest scop”, a anunțat Nicolae Ciucă, marți seara, la Bruxelles. 

Premierul a declarat că România va scăpa de MCV după ce Comisia Europeană va ajunge la concluzia că au fost îndeplinite mai multe măsuri legate de reformele ce vizează legile justiției și celelalte elemente de adaptate și reglementare în conformitate cu instituțiile europene de justiție.

„Cu puțin timp în urmă, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a fost în vizită la Bruxelles, a avut o întâlnire cu comisarul european pe Justiție și din tot ceea ce s-a desprins la finalul întâlnirii a rezultat foarte clar că o serie din măsurile cuprinse în PNRR, măsurile vizează un set de reforme și un set de investiții, iar reformele se realizează la nivel guvernamental.

Între ele sunt cuprinse și cele care fac referire la Justiție, și implicit la MCV. În sensul acesta am precizat că una dintre măsurile importante pe care Guvernul le-a luat a fost de a aproba Strategia națională anticorupție 2021-2025. Sunt o serie întreagă de alte măsuri, legate de reformele ce vizează legile justiției și celelalte elemente de adaptate și reglementare în conformitate cu instituțiile europene de justiție. Când toate acestea vor fi fot îndeplinite avem garanția că va fi analizată ridicarea MCV-ului”, a declarat premierul Nicoale Ciucă, după vizita de lucru efectuată la Bruxelles, luni și marți.

Potrivit ultimului Raport al MCV din iunie acest an, Comisia Europeană a remarcat că se înregistrează o tendință pozitivă privind reformele din Justiție față de 2019, însă „având în vedere că legile justiției, în forma modificată în perioada 2018-2019, sunt încă în vigoare, preocupările legate de prejudiciile aduse funcționării sistemului judiciar persistă. (...) Un motiv serios de îngrijorare îl reprezintă în special existența și funcționarea SIIJ”. 

De asemenea, Nicolae Ciucă a vorbit și despre intrarea țării noastre în Spațiul Schengen.

"În discuţiile cu preşedintele (Consiliului European - n.red.) Charles Michel şi cu preşedinta (Comisiei Europene - n.red.) Ursula von der Leyen am insistat şi asupra necesităţii unei decizii cât mai rapide referitoare la aderarea României la spaţiul Schengen. Am mulţumit Comisiei Europene pentru sprijinul clar şi constant pentru realizarea acestui obiectiv care trebuie concretizat cât mai curând şi pentru care Romania a îndeplinit deja condiţiile cerute de acquis-ul comunitar”, a mai spus Nicolae Ciucă.