MENIU

Campionul mondial la jocul GO învinge pentru prima dată computerul Google. Scor: 1-3

Campionul mondial la jocul de go, sud-coreeanul Lee Sedol, a obținut duminică prima victorie împotriva programului de inteligență artificială AlphaGo, în a patra manșă a unei serii de cinci meciuri organizate la Seul, relatează DPA, citată de Agerpres.

Lee Sedol a pierdut deja turneul, după ce programul a câștigat primele trei manșe în cursul ultimei săptămâni.

Partida de duminică a durat peste patru ore și jumătate.

Turneul va continua până marți.

DeepMind, filială a Google care a dezvoltat acest program de inteligență artificială (IA), a comparat jocul de go, inventat în urmă cu circa 3.000 de ani în China, cu "Everestul" IA. Calculatorul Deep Blue al IBM a făcut senzație în 1997 învingându-l pe campionul mondial la șah Gary Kasparov.

Tabla de go — 19 linii pe 19 — oferă un număr incalculabil de configurații posibile, mai multe decât numărul atomilor din univers, spun specialiștii în acest joc al minții. Acest lucru înseamnă că intuiția și creativitatea sunt esențiale pentru a câștiga la nivel foarte înalt. Două domenii în care se credea că omul este superior mașinii.

Programul de inteligență artificială AlphaGo a devenit celebru odată cu victoria obținută toamna trecută, cu 5-0, împotriva lui Fan Hui, campion european de go. Joi și campionul mondial Lee Se-Dol a fost încolțit de mișcările "extrem de neobișnuite" al calculatorului, potrivit comentatorului și jucătorului profesionist Kim Seong-Ryong. "Dacă îi veți întreba pe cei 1.300 de jucători profesioniști din Coreea de Sud, Japonia și China, niciunul nu ar fi ales aceste mișcări", a afirmat el în timpul transmisiunii directe a meciului în cele trei țări.

Programul Google utilizează îndeosebi "învățarea profundă" (deep learning), metodă de învățare automată concepută pe baza straturilor de "neuroni" artificiali, care îi imită pe cei ai creierului uman. Această tehnică, asociată cu creșterea puterii de calcul a calculatoarelor și cu deținerea unor imense baze de date cu care pot lucra mașinile, a permis realizarea unor progrese considerabile.

Mai multe articole despre:
computer GO Lee Sedol alphago