MENIU

Cădere extrem de GRAVĂ a economiei | Florin Cîțu: ”Economia a încetinit în trimestrul doi, dar păstrează estimările!”

Ministrul de Finanțe - Florin Cîțu a explicat, vineri, în ședința de Guvern, efectele negative răsfrânte de pandemie asupra economiei și modul în care acest sector a evoluat în trimestrul doi. Demnitarul a vorbit despre măsurile economice pe care le are în desfășurare Guvernul.

„Rectificarea bugetară vine într-un moment în care avem şi informaţiile pentru creşterea economică sau dinamica economiei în trimestrul doi, care arată clar că economia în trimestrul doi a încetinit, dar în acelaşi timp păstrează estimările pe care le avem cele mai recente de la Comisia Naţională de Prognoză. Rectificarea ia în calcul o contracţie a economiei în 2020 de 3,8%, o estimare care s-a înrăutăţit faţă de cea iniţială, dar aceste două puncte procentuale vin din cele două luni în care economia a fost închisă. Relativ la ce se întâmplă în restul Europei, unde avem o medie a scăderii de 14%, România are 10%”, a declarat Florin Cîţu, în debutul şedinţei de Guvern.

Premierul a reiterat că „am avut o cădere extrem de gravă a economiei care s-a văzut în resursele bugetare”.

„Pornind de la aceste elemente macro, deficitul bugetar se majorează la această rectificare la 90,9 miliarde lei. Reprezintă 8,6% din PIB. Faţă de bugetul iniţial din decembrie, înseamnă o creştere a deficitului cu 50 de miliarde. O parte, 20 de miliarde vin din scăderea veniturilor şi 30 de miliarde vin de la creşterea cheltuielilor”, a declarat Ludovic Orban.

Investiții

„La investiţii, avem în continuare 1,8 miliarde pentru Ministerul Dezvoltării, 323 de milioane pentru proiecte privind educaţiei timpurie, proiecte din învăţământul secundar ROSE, 250 de milioane pentru menţinerea infrastructurii rutiere, deci sunt suplimentare. Aş vrea să vă prezint câteva din cheltuielile bugetare şi ce aducem în plus la această rectificare. Cheltuielile bugetare se majorează cu 18,2 miliarde pe sold, deci sunt mai multe influenţe acolo, dar important din acestea sunt proiecte finanţate din fonduri externe de 8,6 miliarde de lei şi cheltuieli curente de capital, proiecte naţionale, de 9,5 miliarde de lei. În plus se majorează plafonul de garanţii cu 14 miliarde de lei, de la 18 miliarde cât a fost în prima rectificare la 32 de miliarde.

Aici includem majorarea plafonului pentru programul IMM Invest cu 5 miliarde lei, de la 15 la 20 de miliarde lei. A fost aprobat de Comisia Europeană. Plafon garanţii măsuri sprijin companii mari EXIMBANK cu 4,7 miliarde lei. Plafon garanţii TAROM şi Blue Air cu 0,8 miliarde lei. Plafon garanţii program IMM Leasing 1,5 miliarde lei. Plafon garanţii program IMM Factoring 1,1 miliarde lei. Plafon garanţii vouchere de vacanţă şi asigurare de credit comercial – 1 miliard lei. Acestea sunt creşterile pentru garanţii”, a mai spus Florin Cîţu.

Mai multe articole despre:
florin citu