MENIU

Bugetul de stat 2018, avizat favorabil pe bandă rulantă în comisiile parlamentare

Legea bugetului de stat, dezbătută astăzi în comisiile de specialitate din Parlament

Comisiile parlamentare avizează favorabil pe bandă rulandă bugetul pe 2018. Până acum, nicio comisie de specialitate nu a dat vreun aviz nefavorabil. Votul final pe bugetul de stat pe 2018 este programat într-o şedinţă comună a Legislativului pe 21 decembrie.

UPDATE: Bugetul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru anul 2018, în sumă de 694 de milioane de lei, a primit marți aviz favorabil din partea comisiilor de Agricultură reunite din Parlament, fiind aprobat și un amendament care vizează suplimentarea prin redistribuire a unei sume de 3,7 milioane de lei pentru finanțarea punctelor de inspecție la frontieră.

În 2018, bugetul total al ANSVSA, inclusiv veniturile proprii, se ridică la 734,822 milioane de lei.

UPDATE: Componenta pe afaceri europene din bugetul MAE, avizată favorabil în comisiile de specialitate.

Potrivit secretarului de stat din MAE, Cristian Winzer, pentru pregătirea preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către România au fost alocați 44 de milioane de euro.

UPDATE: Comisiile reunite de specialitate din Parlament au avizat, marți, favorabil bugetul pentru 2018 al Ministerului Apelor și Pădurilor (MAP), cu 13 voturi "pentru", patru "împotrivă" și o abținere.

La bugetul ministerului de resort au fost depuse 14 amendamente, însă niciunul nu a trecut de votul parlamentarilor din cele două comisii.

Conform proiectului de buget pentru a anul viitor, Ministerul Apelor și Pădurilor (MAP) ar urma să beneficieze de o alocare din credite bugetare de 438,878 milioane de lei, în creștere cu 26,84% față de anul 2017. În același timp, valoarea creditelor de angajament anunțată pentru 2018 se ridică la 2,150 miliarde de lei.

Totodată, cheltuielile curente estimate pentru anul viitor sunt în cuantum de 339,678 milioane de lei (credite bugetare), mai mari cu 33,84% comparativ cu execuția preliminată din anul precedent. Creditele de angajament prevăzute la capitolul Cheltuieli curente se ridică la 1,940 miliarde de lei.

În privința Bunurilor și Serviciilor, bugetul alocat pentru 2018 ar urma să fie de 30,223 milioane de lei, cu 8,05% peste valoarea din anul anterior, în timp ce proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) aferente cadrului financiar 2014 — 2020 vor avea o alocare de 28,451 milioane de lei din credite bugetare (+300%), respectiv 1,581 miliarde de lei din creditele de angajament.

UPDATE: Componenta de fonduri europene din cadrul bugetului Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fonduri Europene pe 2018 a fost avizată favorabil, marți, în forma propusă de Guvern, de comisiile parlamentare de specialitate reunite, cu 17 voturi "pentru", șase "împotrivă" și o abținere.

Această componentă, în valoare de 2,2 miliarde de lei, va asigura sumele necesare pentru acoperirea contribuției naționale, TVA-ului neeligibil și cofinanțării pentru beneficiarii privați precum și fondurile necesare pentru implementarea proiectelor ai căror beneficiari sunt reprezentanții autorităților de management.

"Componenta de fonduri europene în cadrul bugetului Ministerului Dezvoltării a fost reflectată suma necesară pentru acoperirea contribuției naționale, TVA-ului neeligibil și cofinanțării pentru beneficiarii privați, cât și fondurile necesare pentru implementarea proiectelor ai căror beneficiari sunt reprezentanții autorităților de management. Astfel este reflectat pe titlul 58 pentru 2018 o valoare de 2,2 miliarde de lei. Această sumă ne asigură necesarul de fonduri pentru a acoperi ținta pe care ne-am propus-o pentru anul 2018, respectiv 3.000.300.013 de euro, sume care urmează a fi transmise către Comisia Europeană în vedere rambursării. Precizez că această sumă de aproximativ 3 miliarde nu cuprinde Programul Național de Dezvoltare Rurală și Programul Operațional Pescuit, ele sunt reflectate în bugetul Ministerului Agriculturii. În mare, fondurile care ne-au fost alocate prin propunerea de buget pentru anul 2018 ne acoperă întregul necesar pentru a atingerea acestor ținte și nu avem alte nevoi suplimentare de alocare de sume", a spus secretarul de stat din MDRAPFE Mihaela Toader, citat de Agerpres.

Comisiile reunite pentru afaceri europene au decis ca amendamentele la bugetul Ministerului Dezvoltării să fie transmise spre dezbatere Comisiilor pentru administrație.

UPDATE: Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2018 a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate din Parlament, însă niciunul din cele cinci amendamente depuse nu a fost aprobat.

Parlamentarii din Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților și cei din Comisia pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală din Senatul României au avizat bugetul MADR cu 20 de voturi pentru și 7 împotrivă.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are pentru 2018 un buget de 23,45 miliarde de lei — credite bugetare — în creștere cu 23,62% față de execuția preliminată a anului 2017. Creditele de angajament în 2018 reprezintă 27,524 miliarde de lei.

Bugetul alocat MADR reprezintă 2,6% din PIB în anul 2018, în creștere față de nivelul de 2,13% din PIB în acest an.

UPDATE: Bugetul Institutului Cultural Român (ICR) pentru anul 2018 a fost avizat marți favorabil, în unanimitate, cu un amendament, de Comisiile de cultură ale Parlamentului.

Membrii Comisiilor reunite au adoptat un amendament al USR care vizează demararea elaborării unei documentații tehnico-economice în vederea construcției unui obiectiv cultural-educațional și de cercetare reprezentativ numit Casa Românească — La Maison de Roumanie, în cadrul Campusului universitar Internațional "La Cite Universitaire din Paris, Franța (35 milioane lei).

Potrivit proiectului de buget, ICR are 41,687 milioane lei, în creștere cu 33,53% față de anul 2017.

UPDATE: Bugetul pe 2018 al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a fost avizat favorabil, marți, în forma propusă de Guvern, de comisiile parlamentare de specialitate reunite, împreună cu un număr de 1.773 de amendamente, care au fost votate în bloc.

MDRAPFE are prevăzută o sumă de 6,208 miliarde de lei credite bugetare (majorare cu 30,6% față de anul 2017), din care de la bugetul de stat 5,905 miliarde lei.

Potrivit secretarului de stat în MDRAPFE Sirma Caraman, principalele categorii de cheltuieli în 2018 vizează transferul de către unitățile administrativ teritoriale pentru programele finanțate prin bugetul Ministerului Dezvoltării — 2,611 miliarde lei, Compania Națională de Investiții — 461 milioane de lei, pentru fondurile externe nerambursabile cofinanțare pentru Programul 2007-2013 — 100 de milioane lei, iar pentru Programul 2014-2020 — 2,2 miliarde lei.

UPDATE: Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, în unanimitate, cu un amendament, proiectul de buget pe anul 2018 al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).

La solicitarea președintelui CNA, Laura Georgescu, membrii celor două comisii parlamentare au asumat și votat în unanimitate un amendament vizând alocarea a 200.000 lei destinați bugetului de investiții al acestei instituții.

Bugetul propus pentru CNA în 2018 este de 11,151 milioane lei, în creștere cu 18,18% față de 2017. Pentru cheltuieli curente este alocată suma de 11,051 milioane lei (+18,32%), din care cheltuieli de personal 9,939 milioane lei, iar bunuri și servicii 1,1 milioane lei.

UPDATE: Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, proiectul de buget al Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pe anul 2018, în forma propusă de Guvern.

Nu au fost formulate amendamente.

Proiectul de buget pe 2018 prevede o alocare pentru ANSPDCP de peste 6,4 milioane de lei, în creștere cu 46,77% față de 2017.

UPDATE: Bugetul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) a primit aviz favorabil, marți, din partea comisiilor reunite de specialitate din Camera Deputaților și Senat, cu 11 voturi pentru și 5 împotrivă.

Proiectul de buget pentru anul 2018 prevede o alocare de 291,272 milioane de lei (credite bugetare), în creștere cu 683,40% față de anul anterior, în timp ce creditele de angajament se ridică la 252,025 milioane de lei.

UPDATE: Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil, în unanimitate, marți, proiectul de buget al Agenției Naționale de Presă AGERPRES pe 2018.

Directorul general al AGERPRES s-a declarat mulțumit de suma alocată.

"În acest moment, bugetul nostru, care are, evident, și o componentă de venituri proprii importantă pentru noi, este ok", a spus Giboi.

UPDATE: Ministerul Mediului a primit, marți, aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament, pentru propunerea bugetară pe anul 2018.

Bugetul ministerului de resort a primit 16 voturi pentru, patru împotrivă și o abținere.

De asemenea, la bugetul Ministerului Mediului au fost depuse 11 amendamente, însă niciunul nu a fost avizat favorabil.

"Din momentul în care am preluat acest minister, mi-am luat angajamentul, ca român în primul rând, și nu ca deputat și ca ministru al Mediului, ca România să nu mai fie iarăși bila neagră pe harta Europei. Vreau să vă anunț cu această ocazie că, dintre cele 68 de proceduri de infringement (pe depozitele municipale și industriale de deșeuri n.r.) pentru care România este trimisă și la Curtea Europeană de Justiție, la ora actuală mai avem decât 37 de rezolvat. Deci, eforturile noastre cumulate, inclusiv ale dumneavoastră, prin toate deplasările făcute în teritoriu, inclusiv ale primarilor care aveau în administrație astfel de depozite, fie municipale, fie în proprietatea unor societăți, au fost încununate. Cei care nu și-au făcut treaba la timp or să plătească. Din păcate, cred că sunt două județe care au probleme, în afară de Cluj, unde situația este cea mai gravă. Avem la Brașov șapte infringementuri la adresa României pentru că nu se dorește comunicare și colaborare. Lucrul acesta nu mai poate continua. Pentru situația de la Brașov, probabil că vor plăti brașovenii", a spus Gavrilescu.

UPDATE: Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, proiectul de buget al Consiliului Legislativ pe anul 2018, în forma propusă de Guvern.

Proiectul de buget pentru 2018 prevede o alocare pentru Consiliului Legislativ de 9,39 milioane lei, în creștere cu 4,26% față de execuția preliminată din anul anterior.

UPDATE: Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, bugetul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) pe anul 2018, în forma propusă de Guvern.

Nu au fost formulate amendamente.

Proiectul de buget pe 2018 prevede o alocare pentru ANRP de peste 21,3 milioane de lei, în scădere cu 37,89% față de 2017.

UPDATE: Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, proiectul de buget al Curții Constituționale a României (CCR) pe anul 2018, în forma propusă de Guvern.

Proiectul de buget pentru 2018 prevede o alocare pentru CCR de 24,4 milioane lei, în creștere cu 16,15% față de execuția preliminată din anul anterior.

Cheltuielile curente sunt estimate la 24,1 milioane lei, în creștere cu 17,52% față de anul anterior, din care 20 milioane lei (creștere de 17,65%) reprezintă cheltuielile de personal.

La capitolul bunuri și servicii este prevăzută suma de 3,8 milioane lei, reprezentând o creștere de 14,75% față de anul 2017.

UPDATE: Comisia parlamentară specială pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe a avizat favorabil, marți, bugetul SIE pe anul 2018, în forma propusă de Guvern.

Avizul a fost dat cu unanimitate de voturi.

Conform propunerii, anul viitor, SIE urmează să aibă un buget de 286,579 milioane de lei, în creștere cu 16,36% față de anul 2017.

Ședința comisiei s-a desfășurat fără prezența presei în sală.

UPDATE: Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, proiectul de buget al Curții Constituționale a României (CCR) pe anul 2018, în forma propusă de Guvern.

Proiectul de buget pentru 2018 prevede o alocare pentru CCR de 24,4 milioane lei, în creștere cu 16,15% față de execuția preliminată din anul anterior.

UPDATE: Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, proiectul de buget pentru Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pe anul 2018, în forma propusă de Guvern.

Proiectul de buget pe 2018 prevede o alocare pentru CNSAS de 16,5 milioane lei, în creștere cu 5,06% față de execuția preliminată din anul anterior.

UPDATE: Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, bugetul Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2018, în forma propusă de Guvern.

Nu au fost formulate amendamente, conform Agerpres.

Proiectul de buget pe 2018 prevede o alocare pentru CSM de aproximativ 150 de milioane de lei, în creștere cu 6,61% față de anul 2017.

UPDATE: Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, fără amendamente, proiectul de buget al Avocatului Poporului pe anul 2018, în forma propusă de Guvern.

Proiectul de buget pentru 2018 prevede o alocare pentru Avocatul Poporului de 19,6 milioane lei, în creștere cu 35,78% față de execuția preliminată din anul anterior.

UPDATE: Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, fără amendamente, proiectul de buget al Avocatului Poporului pe anul 2018, în forma propusă de Guvern.

Proiectul de buget pentru 2018 prevede o alocare pentru Avocatul Poporului de 19,6 milioane lei, în creștere cu 35,78% față de execuția preliminată din anul anterior.

UPDATE: Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, proiectele de buget pe anul 2018 ale Societății Române de Radiodifuziune (SRR) și Societății Române de Televiziune (SRTv).

Proiectul de buget al SRR pe anul viitor a fost votat în unanimitate, iar cel al SRTv a fost avizat cu 12 voturi "pentru" și trei "împotrivă".

În cazul SRR, a fost aprobat un amendament privind alocarea a 13 milioane de lei vizând asigurarea drepturilor salariale acordate personalului artistic din cadrul Formațiilor Muzicale Radio și un altul vizând extinderea prezenței programelor Radio România în Ucraina, Serbia, Ungaria și Albania prin înființarea unor posturi de radio în aceste state (3,6 milioane de lei).

SRR are alocată pentru anul viitor suma de 370 milioane lei pentru cheltuieli curente (în creștere cu 7,87% față de 2017).

UPDATE: Comisiile juridice ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, bugetul Agenției Naționale de Integritate (ANI) pe 2018, în forma propusă de Guvern, nefiind formulate amendamente.

Proiectul de buget pentru 2018 prevede o alocare pentru ANI de peste 21,6 milioane de lei, în scădere cu 4,17% față de 2017.

UPDATE: Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI a analizat, marți, proiectul de buget pentru anul 2018 al Serviciului și a decis acordarea unui aviz favorabil, creșterea față de 2017 fiind de 13%, a anunțat președintele comisiei, Claudiu Manda.

Au votat în favoarea proiectului de buget al SRI pe 2018 cinci parlamentari iar unul (USR) s-a abținut.

Nu a existat niciun amendament depus la comisie, a menționat senatorul PSD Claudiu Manda.

UPDATE: Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, cu 16 voturi ''pentru'' și patru abțineri, proiectul de buget al Ministerului Culturii și Identității Naționale pe anul 2018.

Bugetul a fost avizat cu șase amendamente, inițiate de PSD, dintre care trei corecturi de erori materiale, care nu au ținut cont de împărțirea pe cheltuieli și care nu implică alte costuri, 310.000 de lei pentru salarii la Biblioteca Națională a României, 315.000 lei pentru site-ul Centenarului și 10.300 de lei pentru monumentul de la Alba Iulia.

Totodată, au fost votate trei amendamente inițiate de Opoziție: USR — restaurarea Bisericii Ilișești, Suceava (monument istoric) (100.000 de lei), PMP — achiziția casei părintești a actorului Ovidiu Iuliu Moldovan de la Vișinelu și a atelierului artistului Ion Vlasiu de la Deda — Bistra (100.000 de lei) și un amendament UDMR — 450.000 de lei pentru un monument istoric datând din 1663.

Potrivit proiectului legii bugetului de stat, Ministerului Culturii i-a fost alocată pentru anul 2018 suma totală de 991,229 milioane lei, în creștere cu 46,35% față de anul precedent.

UPDATE: Comisiile pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților și Senat au avizat, marți, cu 19 voturi "pentru" și 11 "împotrivă", bugetul pe anul 2018 pentru Ministerul Educației Naționale, fiind aprobate și însușite toate amendamentele înaintate de parlamentari care suplimentează suma propusă de Guvern.

Potrivit formei propuse de Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației Naționale ar urma să primească în 2018 de la bugetul de stat 21,358 miliarde de lei, în creștere cu 326,56% față de 2017.

UPDATE: Comisiile juridice ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, bugetul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul pe 2018, în forma propusă de Guvern, nefiind formulate amendamente.

Proiectul de buget pentru 2018 prevede o alocare pentru Ministerul pentru Relația cu Parlamentul de peste 7,2 milioane de lei, în scădere cu 0,66% față de 2017.

UPDATE: Bugetul Consiliului de monitorizare a implementării convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități a fost avizat favorabil, marți, de comisiile reunite pentru muncă și egalitate de șanse ale Camerei Deputaților și Senatului, înregistrându-se 30 de voturi "pentru" și șase abțineri.

Potrivit proiectului de buget, suma alocată Consiliului este de 2.120.000 lei, în creștere cu 96,84% față de 2017.

Parlamentarii au adoptat un amendament de suplimentare a bugetului cu 2.120.000 de lei pentru asigurarea cheltuielilor de personal.

UPDATE: Comisiile juridice ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, bugetul Ministerului Justiției pe 2018, în forma propusă de Guvern, după ce amendamentele formulate au fost respinse.

Proiectul de buget pentru 2018 prevede o alocare pentru Ministerul Justiției de peste 3,7 miliarde de lei, în scădere cu 0,81% față de 2017.

UPDATE: Comisiile pentru învățământ, știință, tineret și sport de la Camera Deputaților și Senat au avizat favorabil, marți, cu 18 voturi 'pentru' și 10 'împotrivă', bugetul pe anul 2018 pentru Ministerul Cercetării și Inovării, fiind aprobate și însușite toate amendamentele înaintate de senatori și deputați care suplimentează suma propusă de Guvern.

Potrivit formei propuse de Ministerul Finanțelor, Ministerul Cercetării și Inovării ar urma să primească în 2018 de la bugetul de stat 1,652 miliarde de lei, în creștere cu 15,97% față de 2017.

UPDATE: Bugetul Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social pe 2018 a fost avizat favorabil, marți, de Comisiile reunite pentru muncă și egalitate de șanse ale Camerei Deputaților și Senatului, fiind înregistrate 29 de voturi 'pentru' și 9 voturi 'împotrivă'.

Bugetul Ministerului Consultării Publice și Dialogului Social pe 2018 este în sumă de 8.921.000 lei, în creștere cu 16,84% față de 2017.

UPDATE: Bugetul Consiliului Economic și Social pentru 2018 a fost avizat favorabil, marți, cu 28 voturi "pentru" și 10 abțineri, de comisiile reunite pentru muncă și egalitate de șanse ale Camerei Deputaților și Senatului.

Bugetul CES este în sumă de 8.475.000 lei, a precizat președintele instituției, Iacob Baciu.

El a menționat că această sumă acoperă costurile pe fiecare capitol în parte.

"Bugetul așa cum a fost prezentat și transmis este suficient pentru anul următor", a precizat Baciu.

UPDATE: Bugetul Sănătății pe 2018 a fost avizat favorabil, marți, în forma propusă de Guvern, de comisiile parlamentare de specialitate reunite, cu 18 voturi "pentru" și șapte "împotrivă".

UPDATE: Parlamentarii din Comisiile reunite pentru egalitate de șanse au dat aviz pozitiv, marți, proiectului de buget pentru 2018 al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Conform propunerii, anul viitor, CNCD urmează să aibă un buget de 5,9 milioane de lei (o majorare de 3,35% față de 2017).

UPDATE: Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) a primit, marți, aviz favorabil pentru bugetul pe 2018, în comisiile reunite de specialitate din Parlament.

Bugetul MMACA a fost avizat 23 de voturi pentru și 10 împotrivă.

Potrivit unui reprezentant al ministerului de resort, care l-a înlocuit pe ministrul Ilan Laufer în cadrul audierilor, "majorarea bugetului cu 32% se datorează programului Start-Up Nation, pentru că anul acesta s-a plătit o parte pentru proiecte din acest program, iar pe anul 2018 se va plăti cea mai mare parte a alocării", conform Agerpres.

UPDATE: Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, cu un vot "împotrivă" și o "abținere", bugetul Înaltei Curți de Casație și Justiție pe anul 2018, în forma propusă de Guvern.

Proiectul de buget pentru 2018 prevede o alocare pentru Înalta Curte de Casație și Justiție de 128 milioane lei, în creștere cu 8,97% față de execuția preliminată din anul anterior.

UPDATE: Bugetul Ministerului Tineretului și Sportului pe 2018, care se ridică la 517,3 milioane de lei, a fost avizat favorabil, marți, de Comisiile reunite pentru învățământ, știință, tineret și sport ale Parlamentului.

Parlamentarii din cele două comisii reunite au votat în unanimitate (28 de voturi) bugetul Ministerului Tineretului și Sportului.

La ședința celor două comisii au participat ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, secretarul de stat Cosmin Butuză, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, și secretarul general al COSR, George Boroi.

UPDAE: Bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale a fost avizat favorabil marți de comisiile de specialitate din Parlament, cu 28 voturi pentru, 10 voturi împotrivă și o abținere.

În total au fost depuse 136 de amendamente, din care trei nu au fost susținute. Toate amendamentele au fost respinse.

Ministerul Muncii și Justiției Sociale are prevăzut un buget de 31,693 miliarde de lei (credite bugetare), în scădere cu 13,2% față de anul 2017, scăderea provenind din diminuarea transferurilor de la bugetul de stat, pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat, de la 13,599 miliarde de lei în anul 2017, la 7,408 miliarde de lei în anul 2018. Creditele de angajament se ridică la 31,74 miliarde de lei.

Cheltuielile de personal se ridică la 248,8 milioane de lei, în creștere cu 8,10% față de execuția preliminată pe anul 2017, iar pentru bunuri și servicii este prevăzută suma de 184,8 milioane de lei, în urcare cu 6,57%.

UPDATE: Parlamentarii din comisiile de apărare ale Camerei Deputaților și Senatului au dat aviz pozitiv, marți, bugetului pentru 2018 al Oficiului Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS).

Bugetul ORNISS a fost avizat cu 14 voturi "pentru" și șapte "împotrivă".

"Am avut un buget în sumă de 9.875 mii lei. (...) Ne-am îndeplinit toate obiectivele pentru acest an și, foarte important, execuția noastră bugetară se apropie de 99%. Menționăm că instituția noastră nu are în buget sume rămase neexecutate, restanțe la plată sau penalizări. Prin bugetul pe anul 2018, ORNISS gestionează fonduri care asigură realizarea programului managementul protecției informațiilor clasificate. Propunerile de cheltuieli bugetare pentru anul 2018 sunt în concordanță cu strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2017 — 2019 și cu prevederile Legii responsabilității fiscal-bugetare 69/2010. Practic, bugetul acesta pe anul 2018 este în mare măsură ca în anul 2017. Se constată, în termeni procentuali, o scădere cu minus 0,17%, în termeni nominali, asta înseamnă câteva zeci de mii de lei", a declarat Ion Mihai, prim-adjunctul directorului general al ORNISS, în cadrul ședinței comisiilor de apărare.

Potrivit proiectului bugetului de stat pe 2018, bugetul ORNISS este de 9,9 milioane lei, în scădere cu 0,2%.

UPDATE: Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, fără amendamente, bugetul Ministerului Public pe 2018, în forma propusă de Guvern.

Proiectul de buget pentru 2018 prevede o alocare pentru Ministerul Public de 1,234 miliarde de lei, în creștere cu 0,23% față de execuția preliminată din anul anterior.

Cheltuielile curente sunt estimate la 1,2 miliarde de lei, în creștere cu 1,49% față de anul anterior, din care 1,1 miliarde lei (creștere de 1,27%) reprezintă cheltuielile de personal.

UPDATE: Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost avizat favorabil, marți, cu 22 de voturi pentru și 9 împotrivă, de comisiile parlamentare de specialitate reunite.

Din cele opt amendamente depuse, un amendament al UDMR a fost aprobat. Acesta prevede că valoarea punctului de pensie de la 1 ianuarie 2018 este de 1.000 de lei, iar de la 1 iulie 2018 valoarea se majorează de la 1.100 de lei.

Bugetul asigurărilor sociale de stat este programat pentru anul 2018 cu un excedent în suma de 191,071 milioane lei, care reprezintă rezultatul financiar al sistemului de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale, veniturile totale fiind estimate la 62,9 miliarde lei, iar cheltuielile la 62,71 miliarde lei.

UPDATE: Bugetul Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) pentru anul 2018 a fost avizat, marți, de către comisiile reunite de specialitate din Parlament.

Propunerea bugetară a primit 12 voturi pentru, 5 împotrivă și nicio abținere.

"Avem un serviciu de monitorizare a privatizărilor și vă asigur că acolo activitatea este la cel mai înalt grad de profesionalism. Acolo unde nu s-a respectat contractul de privatizare, s-a închis. Principalul nostru rol este să monitorizăm clauzele contractuale, iar dacă ele nu s-au îndeplinit, acționăm acolo unde este cazul, Să nu uităm că noi reprezentăm statul român. Din păcate sau din fericire, în momentul de față, au mai rămas de privatizat cam în jur de nouă societăți", a menționat Florin Daniel Geantă, președintele AAAS, în cadrul audierilor.

UPDATE: Comisiile reunite pentru învățământ, știință, tineret și sport ale Parlamentului au avizat favorabil marți, cu 20 de voturi ''pentru'', cinci ''împotrivă'' și trei abțineri, bugetul Academiei Române, fiind aprobate și însușite toate amendamentele propuse de senatori și deputați care suplimentează suma propusă de Guvern. 

UPDATE: Comisiile reunite de apărare din Camera Deputaților și Senat au avizat favorabil, marți, bugetul Serviciului de Protecție și Pază (SPP).

Bugetul SPP a primit 13 voturi 'pentru', 6 'împotrivă' și o abținere.

Directorul SPP, Lucian Pahonțu, a prezentat la ședința comisiilor o serie de obiective prioritare ale activității Serviciului pentru anul viitor, subliniind că în urma discuțiilor Ministerul Finanțelor Publice s-a reușit realizarea unui buget care să acopere necesitățile SPP.

"Cu bugetul de astăzi ne putem îndeplini misiunea de bază a Serviciului", a spus Pahonțu, citat de Agerpres.

UPDATE: Bugetul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), în sumă de 11,767 milioane de lei, a primit marți aviz favorabil în Comisiile reunite de specialitate din Parlament.

Bugetul a fost votat pozitiv de 34 de parlamentari, în timp ce 13 au fost împotrivă.

Silviu-Cristian Popa, președinte CNSC, a declarat că bugetul instituției propus de Ministerul Finanțelor pentru anul 2018 înregistrează o creștere de 4%, majoritatea covârșitoare a acestuia reflectându-se în cheltuielile de personal, în timp ce pe partea de bunuri și servicii, respectiv de capital, activitățile se vor încadra în buget.

UPDATE: Comisiile reunite de apărare din Camera Deputaților și Senat au avizat favorabil, marți, cu unanimitate, bugetul Ministerului Apărării Naționale pentru anul 2018.

"Discutăm despre o nouă alocare a 2% din PIB și pentru anul 2018. Până la urmă, în felul acesta, România arată că își asumă obligațiile pe care le-a avut în urma Summitului NATO din 2014 din Țara Galilor și că duce mai departe proiectul acesta prin care va aloca 2% din PIB pe cel puțin 10 ani începând cu 2017", a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor, la ședința comisiilor.

Potrivit acestuia, anul 2017 se încheie la nivelul MApN cu o execuție bugetară "foarte bună".

UPDATE: Comisiile reunite pentru politică externă ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru anul 2018, în forma propusă de Guvern.

În 2018, MAE are prevăzute 944,1 milioane de lei credite bugetare (majorare cu 21,9% față de 2017) și 1.033,1 milioane de lei credite de angajament.

În bugetul MAE sunt prevăzute credite de angajament pentru încheierea de contracte destinate pregătirii exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în anul 2019, în sumă totală de aproximativ 195 milioane de lei.

Parlamentarii din Comisiile pentru politică externă din Camera Deputaților și Senat au acordat 14 voturi "pentru" și cinci "împotrivă" pentru bugetul MAE pe anul viitor.

UPDATE: Bugetul Secretariatului General al Guvernului (SGG) a fost avizat favorabil, cu majoritate de voturi de către comisiile reunite de specialitate din Parlament.

Proiectul de buget pentru 2018 prevede o alocare pentru SGG de 1,336 miliarde de lei, în creștere cu 24,78% față de execuția preliminată din anul anterior.

UPDATE. Proiectul de buget al Ministerului Transporturilor a primit aviz favorabil marți în ședința comisiilor reunite pentru transporturi, în forma transmisă de Guvern.

Proiectul de act normativ a fost adoptat cu 11 voturi pentru, 9 împotrivă și o abținere.

UPDATE: Comisiile de specialitate ale Parlamentului au avizat favorabil, marți, proiectul de buget al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni pe 2018, în forma propusă de Guvern.

Conform propunerii, anul viitor, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni urmează să aibă un buget de 25,4 milioane de lei (majorare cu 44,6% față de 2017).

Parlamentarii din Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării a Camerei Deputaților și din Comisia românilor de pretutindeni a Senatului au acordat 10 voturi "pentru" și opt "împotrivă" pentru proiectul de buget al acestui minister.

Senatorii și deputații din comisii au decis să transmită la comisia de fond amendamentele incluse în anexa proiectului de buget, unde urmează ca acestea să fie dezbătute.

UPDATE: Comisiile de apărare din Camera Deputaților și Senat au avizat favorabil marți, cu un amendament, bugetul Ministerul Administrației și Internelor pentru 2018.

Avizul pozitiv a fost dat cu 15 voturi "pentru" și nouă "împotrivă".

"În anul 2018, bugetul alocat MAI este mai mare cu 20,7% . (...) Obiectivele strategice ale MAI pentru anul 2018 rămân aceleași și ele privesc asigurarea unui grad ridicat de siguranță a persoanelor și de protecție a patrimoniului, creșterea capacității ministerului de gestionare a evenimentelor majore, creșterea eficienței și capacității administrative a ministerului. Pentru anul 2018, limitele de cheltuieli aprobate de Guvern pentru minister sunt în sumă totală de 15.311,9 milioane lei, din care de la surse buget de stat 14.856 milioane lei", a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, la ședința comisiilor, conform Agerpres.

UPDATE: Bugetul Ministerului Economiei pentru anul 2018 a primit, marți, aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate din Camera Deputaților și Senat.

Astfel, 36 de parlamentari au votat pentru și 15 împotrivă.

În cadrul dezbaterilor, ministrul Economiei, Gheorghe Șimon, a declarat că un pachet legislativ important cuprinde Legea minelor, Legea resurselor minerale și Legea redevențelor, acesta urmând să intre în sesiunea parlamentară viitoare.

Potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, Ministerul Economiei are prevăzută o alocare de 355,866 milioane de lei (credite bugetare), în creștere cu 104,88% față de execuția preliminată din 2017. De asemenea, creditele de angajament se ridică la valoarea de 366,666 milioane lei.

Mii de amendamente

Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat dumică depunerea a peste trei mii de amendamente la proiectul legii bugetului de stat pe 2018, amendamente care, spun reprezentanţii formaţiunii, ”aduc corecţii elementare bugetului trimis spre adoptare, în ciuda faptului că, pe fond, proiectul de lege nu mai are nimic în comun cu vestitul program de guvernare pe baza căruia PSD i-a păcălit pe români la alegeri, cu promisiunile mincinoase din campania electorală ale principalului partid de guvernământ”. 

PNL a depus 359 de amendamente la proiectele legii bugetului de stat și legii bugetului asigurărilor sociale de stat trimise spre dezbatere și adoptare în Parlament, potrivit unui prim centralizator, au precizat pentru AGERPRES surse din partid.

Și USR a depus 270 de amendamente la proiectul de buget pe 2018, a declarat, luni, deputatul USR Claudiu Năsui, membru al Comisiei de buget. El a mai spus că USR vrea mai puţini bani la “Programul Naţional de Dezvoltare Locală” (PNDL) şi fonduri mai mari pentru infrastructură, sănătate şi educaţie.

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri proiectul de buget pe 2018, în care sănătatea, educaţia şi investiţiile sunt anunţate ca domenii prioritare.

Cabinetul Tudose estimează o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,5% anul viitor, până la 907,85 miliarde lei (196 miliarde euro), potrivit proiectului de buget pentru anul viitor, ritm în scădere faţă de estimarea Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) pentru acest an, de 6,1%.

Proiectul de buget pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5%, inflaţie medie anuală de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro şi câştig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu încadrare în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht.

Componenta pe afaceri europene din bugetul MAE, avizată favorabil în comisiile de specialitate