MENIU

Bugetul a trecut pe deficit, după primele cinci luni ale anului

Bugetul general consolidat a trecut pe deficit după primele cinci luni ale acestui an. Execuția bugetară pentru perioada ianuarie - mai s-a încheiat cu un deficit de 780 de milioane de lei, respectiv 0,10% din PIB, față de un excedent de 130 milioane de lei, respectiv 0,02% din PIB, după patru luni din 2016.

În aceeași perioadă a anului trecut bugetul general consolidat consemna un excedent de 6,32 miliarde de lei, respectiv 0,89% din PIB, arată datele ministerului Finanțelor transmise către Agerpres.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 91,2 miliarde de lei, reprezentând 12% din PIB, au fost cu 2,1% mai mici în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent.

S-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din impozitul pe profit (+11,3%), accize (+7,4%), contribuții de asigurări sociale (+6,1%), impozitul pe salarii și venit (+1,7%), precum și din taxa pe utilizarea bunurilor (+13,3%), în special din taxele pe jocuri de noroc.

În ceea ce privește încasările din TVA, acestea au înregistrat o scădere de 7,9% față de perioada similară a anului trecut, în condițiile în care au fost afectate atât de reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, care s-a reflectat în încasările din februarie, cât și de introducerea unei cote reduse la alimente de 9%, aplicată de la 1 iunie 2015.

Articolul complet pe Agerpres.ro

Mai multe articole despre:
buget deficit TVA executie bugetare