MENIU

Bolile de inimă ucid prea mulți români. Cum putem să le prevenim

<p>Inima franta</p>

Incidenţa bolilor cardiovasculare creşte de la an la an, în România. O mare parte (circa 47%) dintre decese sunt cauzate de bolile cardiovasculare, cu o incidenţă mai mare în rândul femeilor - 52% versus 42% în rândul bărbaţilor.

În ultimii ani s-a constatat o scădere semnificativă a vârstei la care debutează bolile cardiovasculare, în special cele cardiovasculare ischemice precum angina pectorală sau infarctul miocardic acut, de la 45 de ani, cum se observa în trecut, la 35 de ani, în prezent, a spus Dr. Marin Postu, medic specialist cardiolog, supraspecializat în Cardiologie Intervenţională la Centrele de Excelenţă ARES Bucureşti, citat de Adevărul.

Cei trei factori principali ai bolilor cardiovasculare sunt:

Fumatul
Statisticile arată că 32% dintre bărbaţii cu vârsta de peste 15 ani şi aproximativ 10% dintre femeile din aceeaşi categorie de vârstă au acest viciu. Totodată, 25 % dintre adolescenţii de 15 ani precum şi 15% dintre adolescentele de 15 ani fumează.

Dieta
În ceea ce priveşte dieta românilor, 36% dintre aceştia consumă legume o dată pe zi şi 15 % din ei consumă de două ori pe zi. Belgia consumă în proporţie de 10,2% de cel puţin două ori pe zi şi 72,5% din populaţie consumă o dată pe zi legume.

Sedentarismul
Conform Eurobarometrului efectuat de către Societatea Europeană de Cardiologie, România se află sub media europeană în ceea ce priveşte efectuarea exerciţiilor fizice. 8% din populaţia României face exerciţii de cel puţin cinci ori pe săptămână, 6% de cel puţin trei sau patru ori pe săptămână, 7% o dată sau de două ori pe săptămână. 49% dintre români nu fac sport niciodată.