MENIU

Bogdan Neacșu, Garanti Bank: Colaborare între bănci și ANAF, pentru verificarea clienților

Bogdan Neacșu, director adjunct Garanti Bank / Foto: Ziarul Financiar

Bogdan Neacșu, director general adjunct în cadrul Garanti Bank, susține că cel mai important proiect din domeniul bancar, care a început în urmă cu un an, este colaborarea cu ANAF, pentru a verifica situațiile financiare ale clienților și pentru a-i încadra în anumite standarde.

Adjunctul Garanti Bank susține că posibilitatea de a verifica veniturile clienților prin surse publice este un lucru important, care a început să se manifesteze de puțin timp, făcând referire la bazele de date ale Fiscului.

“Tehnologia își spune cuvântul, ca să studiezi un profil al clientului și să-l încadrez în anumite standarde îți trebuie și sisteme care să proceseze aceste date. În viitor, aceste medii de socializare vor contribui în definirea profilului clientului”, a spus Bogdan Neacșu.

Acesta a explicat că această colaborare cu ANAF a început anul trecut. “Ne-am propus să avem acces la bazele de date ale ANAF-ului pentru a verifica situațiile financiare și sursele de venit. Este un pas basic, care trebuia făcut de mult, dar care a fost dificil de realizat. Asta și din cauza faptului că nu s-a permis o anumită transparență din prisma cadrului legislativ, dar poate nici băncile nu au știut să spună mai apăsat de ce au nevoie de acest serviciu”, a explicat directorul adjunct al Garanti Bank.

Acesta a explicat și de ce domeniul bancar are nevoie de o astfel de colaborare, care, spune el, va fi prielnică atât băncilor, cât și clienților.

“Pe mine, ca bancă, mă interesează să am o certitudine a acelei sutiații financiare. De aici pot să-mi fac analizele mele interne. Nu facem mai mult decât această certificare, dar se va rezolva un mare flux al proiectelor de creditare. Până acum necesita foarte mult timp, verificări, analize”, a adăugat Neacșu.

Accesul la bazele de date ale Fiscului s-a realizat, până acum, doar în cazul persoanelor juridice, însă domeniul bancar a îmbrățișat această soluție, de curând, și în cazul persoanelor fizice. “De aceea vedeți că deja există bănci care își permit să spună că dau credite în câteva ore. Asta presupune că accesează, din spate, sursele ANAF. Este totul legal, având protocoale de colaborare”, a explicat Bogdan Neacșu.

Pe partea de persoane juridice, directorul adjunct al Garanti Bank susține că asistăm la o încetinire a ritmului de finanțare, acest lucru fiind cauzat de două motive: problema antreprenorului local român continuă să se resimtă și nu există niște direcții clare pe care Guvernul să le sprijine la ora asta.

“Mă aștept ca de anul viitor să vedem mai clar definite aceste aspecte și antreprenorul român să deschidă noi idei sau proiecte în acest sens. Ne confruntăm la ora actuala cu o lipsă de proiecte de finanțare, în piață sunt foarte puțin astfel de proiecte care pot fi finanțate”, spune reprezentantul băncii cu capital turcesc.