MENIU

„Boala X” - un nou virus cu potențial pandemic. Cercetătorii au dezvoltat deja un vaccin

„Boala X” - un nou virus cu potențial pandemic. Foto/Profimedia

După ce omenirea a trecut cu greu peste Covid 19 cercetătorii se luptă cu un nou virus ce are potențial pandemic: „Boala X”. Companiile din domeniul farmaceutic au deja în teste un vaccin pentru acest nou virus.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford analizează modul în care poate fi adaptat vaccinul pe care l-au creat contra COVID-19 pentru o boală necunoscută, aşa-numita "Boală X".

Ei vor examina, de asemenea, modul în care alte vaccinuri pot fi dezvoltate pentru a contracara ameninţări viitoare.

Coaliţia pentru inovaţii în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) a anunţat că acordă oamenilor de ştiinţă de la Oxford până la 80 de milioane de dolari americani pentru acest proiect.

Cercetătorii vor dezvolta vaccinuri prototip împotriva virusurilor cu "risc ridicat" susceptibile să provoace o viitoare pandemie, care ar putea fi adaptate rapid în cazul în care apare o nouă ameninţare.

CEPI a precizat că această iniţiativă va "deschide calea către dezvoltarea de noi vaccinuri... în doar 100 de zile de la apariţia unui virus cu potenţial pandemic".

Cercetătorii vor avea, de asemenea, sarcina de a căuta modalităţi pentru accelerarea producţiei de doze pentru ca vaccinurile să poată fi inoculate mai rapid în eventualitatea unui viitor focar.

"Acesta este un angajament revoluţionar al CEPI de a oferi un impuls care va stimula cercetarea esenţială de care avem nevoie pentru a fi mai bine pregătiţi pentru viitoarele pandemii", a declarat profesorul Andrew Pollard, director al Oxford Vaccine Group şi cercetător la Pandemic Sciences Institute de la Oxford.

Pollard a precizat că "pe baza experienţei noastre extinse în dezvoltarea de vaccinuri de-a lungul ultimilor 30 de ani" şi a răspunsului la COVID-19 al vaccinului Oxford-AstraZeneca, "ne vom strădui împreună cu CEPI să asigurăm siguranţa generaţiilor viitoare în faţa ameninţărilor continue din partea lumii microbiene".

Dr. Richard Hatchett, directorul executiv al CEPI, a declarat: "Prin acest parteneriat, CEPI va beneficia de expertiza de primă clasă a oamenilor de ştiinţă de la Oxford în materie de vaccinuri şi de angajamentul instituţional ferm cu privire la accesul echitabil la nivel mondial, în timp ce ne pregătim pentru viitoare ameninţări pandemice".

Specialiştii din cadrul Agenţiei de securitate sanitară a Marii Britanii (UKHSA) au început deja să lucreze la dezvoltarea vaccinurilor împotriva "Bolii X". Cercetările sunt în desfăşurare în laboratorul de înaltă securitate Porton Down din Wiltshire. 

Cele mai multe dintre boli ne sunt deja cunoscute – Ebola, SARS și Zika au intrat în listă – dar ultima intrare poartă numele terifiant de „Boala X”.

Termenul de „boală X” este folosit de OMS ca un simbol pentru a descrie o boală necunoscută de știința medicală ca fiind o cauză a infecțiilor umane.

Și, fiind un nou agent patogen – fie că este vorba de un virus, o bacterie, o ciupercă sau alt agent – probabil că nu vor exista vaccinuri sau puține tratamente, dacă nu chiar niciunul, disponibile.

„Aceasta nu este o chestie de science-fiction”, a declarat pentru Telegraph Dr. Richard Hatchett, de la Coaliția pentru inovații în pregătirea pentru epidemii, Dr. Richard Hatchett. „Acesta este un scenariu pentru care trebuie să ne pregătim. Aceasta este boala X”.

Ce este „boala X”?

OMS a inventat termenul de boală X în 2018. Un an mai târziu, când COVID-19 a început să se răspândească în China, lumea a asistat la o pandemie mortală cauzată de un nou virus – apăruse o boală X.

„Nu este o exagerare să spunem că există potențialul unui eveniment al bolii X chiar după colț”, a declarat pentru National Post Dr. Pranab Chatterjee, cercetător la Departamentul de Sănătate Internațională de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore.

„Recenta serie de cazuri de gripă aviară H5N1 din Cambodgia este doar un exemplu”, a adăugat Chatterjee.

Unii experți în sănătate publică cred că următoarea boală X va fi zoonotică, ceea ce înseamnă că va proveni de la animale sălbatice sau domestice, apoi se va răspândi pentru a infecta oamenii. Ebola, HIV/SIDA și COVID-19 au fost focare zoonotice.

Cu toate acestea, există și alte surse de boli, iar bioterorismul ar putea fi cauza următoarei pandemii.

„De asemenea, nu poate fi ignorată posibilitatea unui agent patogen pandemic creat prin inginerie”, au declarat autorii unui articol din 2021 în revista Infection Control & Hospital Epidemiology.

„Eliberarea unor astfel de agenți patogeni, fie prin accidente de laborator, fie ca act de bioterorism, ar putea duce și ea la o boală X dezastruoasă și a fost remarcată ca un risc catastrofal la nivel mondial”, au adăugat autorii, potrivit NYpost.

Viruși ce revin la viață după secole de „hibernare”

O altă sursă posibilă ar putea fi virușii „zombi” care au fost blocați în permafrost sau în alte peisaje înghețate timp de secole, dar care sunt eliberați de încălzirea climei.

Celelalte boli prioritare de pe lista OMS includ virusul Marburg, febra hemoragică Crimeea-Congo, febra Lassa, bolile Nipah și henipavirale, febra din Valea Riftului și sindromul respirator din Orientul Mijlociu.

Pentru a preveni și a combate o epidemie a bolii X, experții medicali din întreaga lume cer cu insistență o creștere a fondurilor pentru a sprijini supravegherea și cercetarea potențialilor agenți pandemici.

„Pandemia COVID-19 nu a fost prima care a făcut ravagii în lume și nu va fi nici ultima”, au scris autorii articolului din Infection Control & Hospital Epidemiology. „Astfel, trebuie să ne pregătim pentru următoarea epidemie cât mai curând posibil”.

 

 

Mai multe articole despre:
boala x virus pandemic pandemie covid 19