MENIU

BNR, avertisment dur pentru Guvern

Ritmul de creştere economică s-a redus puternic, faţă de anul trecut, atrag atenţia oficialii BNR.

Consiliul de administrație al BNR critică lipsa investiţiilor publice și arată că așteptările inflaționiste pe termen scurt au rămas la valori înalte.

"În discuțiile privind poziția ciclică a economiei, membrii Consiliului au remarcat în primul rând diminuarea puternică a ritmului de creștere a economiei față de anul trecut. Totodată, s-a notat că în trimestrul II creșterea economică a cunoscut, totuși, o reaccelerare ușoară în termeni anuali - la 4,1 la sută, de la 4,0 la sută în trimestrul I", se spune în minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al BNR dată publicității ieri.

Membrii Consiliului au apreciat, de asemenea, că incertitudinile și riscurile la adresa celei mai recente prognoze pe termen mediu a inflației rămân semnificative.

"S-au făcut referiri la relativa volatilitate a sentimentului de încredere a consumatorilor, reintrat totuși recent pe o pantă ascendentă, precum și la evoluția probabilă a venitului disponibil real al populației, inclusiv în contextul retensionării condițiilor de pe piața muncii, dar și al evoluției potențiale a prețurilor combustibililor și utilităților. Au fost evocate și nivelurile inferioare celor programate ale absorbției de fonduri europene și ale cheltuielilor publice pentru investiții, cu implicații nefavorabile asupra dinamicii formării brute de capital fix", se mai spune în raportul BNR.

Lovitură dură pentru Guvernul Dăncilă. FMI anunţă vremuri grele pentru economia României

Lovitură pentru Guvernul Dăncilă de Washington. În timp ce bugetul de stat pe acest an este construit pe o creştere economică de 5,5%, Fondul Monetar Internaţional (FMI) ne anunţă că nu vom avea o creştere mai mare de 4%. De nivelul de creștere al produsului intern brut depind încasările bugetare din acest an.

Mai multe articole despre:
BNR