MENIU

Beneficiile şi riscurile radiografiei! La ce interval de timp putem repeta procedura

Radiografia este esenţială pentru diagnosticarea corectă, dar trebuie să folosească doze minime de radiaţii.

Razele X sunt radiaţii electromagnetice ionizante cu energie înaltă, care folosite în exces asupra ţesuturilor vii le pot provoca probleme. Acest lucru se întâmplă pentru că energia care străbate aceste structuri le încarcă pozitiv sau negativ şi poate duce la reacţii chimice. Radiografiile, tomografiile computerizate, mamografiile, urografiile şi fluoroscopiile sunt investigaţii care folosesc raze X.

Doza de radiaţii electromagnetice pe care o primim printr-o radiografie pulmonară, de exemplu, echivalează cu cantitatea pe care am primi-o din mediul înconjurător în zece zile.

Efectuarea de radiografii este contraindicată în sarcină, mai ales în primul trimestru, când se formează organele fătului. Radiaţiile ionizante cresc riscul de malformaţii congenitale, de retard psihic şi de avort spontan. În situaţiile în care radiografia se impune, beneficiile ei fiind mai mari decât nocivitatea, decizia de a face această investigaţie se ia împreună cu medicul ginecolog şi cu radiologul.

Potrivit cercetătorilor americani de la Universitatea „California", radiografiile cresc riscul de leucemie în cazul copiilor, scrie adevărul.ro.

Şi radiografiile dentare pot pune probleme pentru sănătate. Mai exact, ele se asociază cu un risc crescut de cancer tiroidian, potrivit unui studiu realizat de specialiştii din Marea Britanie şi din Kuweit. Radiografiile dentare sunt adesea esenţiale pentru diagnosticarea unor probleme stomatologice, dar medicii atrag atenţia că ar trebui făcute doar atunci când situaţia o impune, şi nu în cadrul verificărilor de rutină.

 

Mai multe articole despre:
sănătate medic radiografie contraindicatii