MENIU

Băsescu, despre anticipate: O fantezie politică! E ridicol ca PNL să facă exact ca Dragnea

Traian Băsescu

Traian Băsescu îi critică dur pe Klaus Iohannis și Ludovic Orban pentru declanșarea alegerilor anticipate. Fostul președinte spune că nu există niciun scop și că anticipatele sunt o „fantezie politică”, plătită nu de politicieni, ci de români. El îi compară pe premier și președinte cu Liviu Dragnea și spune că este ridicol ca PNL să facă exact ce a făcut Liviu Dragnea cu premierii PSD - să-i oblige să demisioneze.

 

Fostul președinte a declarat vineri seară că nu înțelege rațiunile pentru care PNL vrea declanșarea alegerilor anticipate și că e o greșeală . În plus, anticipatele sunt o „fantezie politică” ce va costa mulți bani pe care nu politicienii îi vor plăti, ci românii. 

”Aţi înţeles de ce trebuie făcute anticipate? Care-i motivul? În aproape toate statele democratice, pe final de mandat, se schimbă structura favorabilităţii. Suntem în ianuarie 2020, mai avem 8 luni până la alegeri. Ca să fac alegeri anticipate, să spunem că s-ar găsi o formulă prin care oamenii politici să acceptae să cadă fără scop... Una este dacă aveau un scop: de exemplu, ca să revizum Constituţia. Dar discutăm de un partid care are 30-40 % şi care nu poate tinţi 66%. Poate face alianţe cu oricine, dar nu am auzit niciun început de discuţie, hai să facem o alianţă post-alegeri pentru revizuirea Constituţiei.

Alegerile anticipate ar fi o greșeală! Procedurile pentru alegerile antipate durează cel puțin 3 luni. PNL nu spune de ce vrea alegeri anticipate. E greu de explicat motivul pentru care forțezi intrarea în instabilitate politică, pentru că asta înseamnă să îți cadă Guvernul. E greu de înţeles motivul pentru care forţezi intrarea în instabilitate. Mi s-ar părea ridicol ca o forţă de dreapta să facă exact ce l-a dus capul pe Dragnea, să-şi pună premierii să demisioneze. Ne jucăm de-a Constituția! Cred că este o greșeală. Declanșarea procedurilor, fără să știm dacă ajungem acolo, e riscantă. Costurile la astfel de fantezii politice nu le plătesc cei care iau deciziile, ci populația. Populația va plăti dobânda de 5-6% la creditele pe termen scurt și mediu.

Cu ocazia bugetului am văzut un lucru care m-a întristat. Deși partidul domnului Ponta nu a participat la alegeri, a trecut la partidele care să primească subvenții din bani publici. Mi se pare inadmisibil! Doar pentru a cumpăra voturile lui Ponta. Nu este permis!”, a declarat Traian Băsescu la B1 tv.