MENIU

Banca Românească, atrasă în scandalul numirilor politice de la EximBank

Banca Românească, atrasă în scandalul numirilor politice de la EximBank
Esftathios Kouninis, director general adjunct Banca Românească
Traian Halalai, președinte EXIMBANK

Scandalul imens care planează asupra numirilor politice la conducerea Eximbank capătă o dezvoltare neobișnuită. Ziarul Național susține că Traian Halalai, omul numit de Guvern președinte al băncii de stat la finalul lui 2012, ar fi obținut acest post prin trafic de influență, “sforarul” fiind Vlad Stoica, șeful Cancelariei premierului Victor Ponta.

Publicația afirmă că finanțarea ar fi fost asigurată de doi inalti functionari de la Banca Romanească, grecii Efstathios Kouninis (director general adjunct) si Alexandros Kitsopanos (fost director de risc). Aceștia l-au împrumutat cu cel puțin 800.000 euro, fără dobândă, pe Halalai (la acea vreme director financiar in Banca Romanească) exact în preajma numirii. Mai mult, în afară de actele notariale doveditoare, împrumuturile totale pe care Halalai le-a luat de la cei doi sunt de 1,4 milioane euro, bani trecuți în declarația de avere a acestuia. Cei trei sunt activi și pe piața imobiliară, deținând un complex de locuințe în sectorul 4. Aparent, între Kitsopanos, Kouninis și Halalai s-a derulat o afacere legală, chiar dacă e greu de crezut că cineva îți poate da sume imense fără dobândă, cu atât mai mult cu cât este bancher! Numai că reglementările Băncii Naționale a României și normele UE dezavuează net astfel de relații nefirești între funcționari, considerate factori importanți de risc și de pierdere a credibilității pentru orice instituție de credit. Ca o circumstanță agravantă, Traian Halalai a ramas pe perioada împrumutului fără dobândă client al Băncii Românești. Kouninis si Kitsopanos nu aveau voie, în calitate de oficiali, să aibă asemenea relații cu un client, iar Kitsopanos, ca director de risc, trebuia sa prevină tocmai astfel de derapaje. De altfel, orice client este întrebat, în formularul de solicitare a oricărui produs bancar, daca este în vreo relație de rudenie sau de afaceri cu vreun salariat al băncii la care aplică.

Este demn de menționat că atât EximBank, cât și National Bank of Greece (a cărei filială în România este Banca Românească) sunt instituții de stat, aflate sub controlul guvernelor român, respectiv elen.

Traseul profesional al lui Traian Halalai este interesant. Dintr-un funcționar obscur la ING Securities, amendat de CNVM pentru încălcari flagrante ale regulilor (o pată neagră de neconceput), a fost propulsat drept CFO la Banca Românească, unde ocupa și o funcție de director general adjunct. Cutumele bancare și regulile BNR ar fi trebuit să îi blocheze accesul la o asemenea poziție de rang înalt, și cu atât mai mult la recrutarea sa ulterioara pentru postul de președinte EximBank.

Tranzacția și parfumul de saga cu miros controversat au atras atenția și președintelui Traian Băsescu: "Vă pot spune că la Eximbank s-a făcut un trafic de influență uriaș cu privire la numirile care s-au făcut acolo și vom vedea cum  vor evolua EximAsigurări și Eximbank după numirile de acolo. Șeful Cancelariei este unul din marii sforari, domnul Viorică (Vlad Ştefan Stoica, n.red.). Premierul își face treaba prin acest șef de cabinet", a declarat Traian Băsescu la B1TV. Şeful Cancelariei premierului, Vlad Ştefan Stoica, a fost audiat recent de DNA ca martor în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, este acuzat de trafic de influenţă.