MENIU

Un proiect ambiţios la Finanţe: o BANCĂ DE DEZVOLTARE care să susţină economia

<p>Transformarea EximBank, misiune imposibilă?</p>

Ministrul desemnat al Finanţelor Publice, Darius Vâlcov a declarat în cadrul audierilor din Parlament că vrea pentru anul viiitor înfiinţarea băncii de dezvoltare, cel mai probabil pe structura actualei EximBank.

Proiectul unei bănci de dezvoltare a fost adus în discuţie de mai multe ori în ultima perioadă, prin înfiinţarea unei instituţii distincte sau pe baza structurii EximBank, optând pentru a doua variantă.

"Mai facil ar fi prin EximBank decât printr-o bancă nouă. Instituţia va finanţa proiecte prioritare în infrastructură, energie şi mediu, proiecte ale autorităţilor publice locale, confinanţările pentru fondurile europene, creşterea eficienţei energetice, sprijinirea fermierilor, în educaţie prin susţinerea acordării de credite pentru studii post-liceale. O bancă de dezvoltare se finanţează prin emiterea de obligaţiuni şi atragerea de credite de la instituţii financiare internaţionale", a spus Vâlcov, citat de Mediafax.

Ministrul propus a menţionat că, în acest sens, vor avea loc discuţii cu Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Totodată, se va decide dacă cele două fonduri de garantare care funcţionează în România, FNGCIMM şi FGCR, vor face parte din structura băncii de dezvoltare sau vor funcţiona separat ca până în prezent.