MENIU

Avocat din Baroul Satu Mare, trimis în judecată pentru trafic de influență

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Istvan Peter Gerenyi, avocat din Baroul Saru Mare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în vara anului 2012, Istvan Peter Gerenyi, în calitate de avocat în cadrul Baroului Satu Mare și apărător a doi inculpați (denunțători în cauză), cercetați în stare de arest preventiv într-o cauză penală a Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea, a pretins de la denunțători suma totală de 40.000 euro.

În schimbul sumei, acesta a promis că va discuta cu judecătorii învestiți cu soluționarea cererilor ulterioare legate de măsura arestării preventive și, de asemenea, promițând că îi va determina să dispună punerea în libertate a denunțătorilor.

De asemenea, inculpatul le-a promis denunțătorilor că va discuta și cu judecătorii învestiți să se pronunțe asupra vinovăției lor și că îi va determina să pronunțe o soluție favorabilă, în sensul achitării sau a condamnării cu suspendare.

Ulterior, pe baza înțelegerii și întrucât denunțătorii se aflau în stare de arest preventiv, soțiile acestora i-au remis efectiv lui Istvan Peter Gerenyi suma totală de 19.000 euro.

La data de 01 noiembrie 2012, Curtea de Apel Oradea a admis apelurile declarate de clienții inculpatului, a stabilit pentru fiecare o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea sub supraveghere și a dispus punerea de îndată în libertate a acestora.

După punerea în libertate a denunțătorilor de către magistrații Curții de Apel Oradea, unul dintre ei i-a mai remis inculpatului Istvan Peter Gerenyi suma de 4.500 lei, echivalentul sumei de 1.000 euro.

Ca urmare a admiterii recursului făcut de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea, Înalta Curte de Casație și Justiție a casat decizia penală a Curții de Apel Oradea și a trimis cauza spre rejudecare Tribunalului Satu Mare.

La data de 16 octombrie 2014, magistrații Tribunalului Satu Mare i-au condamnat pe clienții inculpatului la pedepse de 6 ani și 6 luni închisoare, respectiv de 5 ani închisoare, cu executare, pedepse care au rămas definitive.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și/sau imobile aparținând inculpatului Istvan Peter Gerenyi, până la concurența sumei de 20.000 euro, în vederea confiscării speciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Oradea, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.