MENIU

Avioane „invizibile” F-22 pe cerul Europei? SUA își „încordează mușchii” pentru a descuraja Rusia

Americanii vor spori numărul avianelor de luptă din Europa şi vor trimite chiar și temutele F-22 Raptor, ca o demonstraţie de forţă, a anunţat șefa Forțelor Aeriene ale Statelor Unite, Deborah Lee James.

Pe fondul tensiunilor cu Rusia, Fortele Aeriene americane intentioneaza sa-si suplimenteze numarul de trupe pe care le vor trimite in Europa si ar putea mobiliza avione de vânatoare invizibile F-22, a declarat secretarul „U.S. Air Force” Deborah Lee James, potrivit Wall Street Journal.

Declaratia vine pe fondul informatiilor aparute in presa americana potrivit carora Pentagonul va discuta cu ministrii europeni din NATO despre instalarea de armament greu in tarile est-europene pentru a-i proteja pe aliati de o eventuală agresiune a Rusiei.

"Cea mai mare amenințare care-mi vine în minte este situația provocată de Rusia. Este motivul principal pentru care sunt aici", a spus James.

Reprezentanta „US Air Forces” a făcut această declaraţie cu prilejul participării ei la Salonul Aeronautic Le Bourget (Paris). După salonul aeronautic, ea va vizita câteva state europene membre NATO, pentru consultări şi pentru a le detemina să-şi sporească cheltuielile militare.

US Air Forces şi-au mărit deja prezenţa în Europa. Americanii executtă deja misiuni de patrulare aeriană în zona baltică și vor aduce bombardiere B-2 (invizibile) şi B-52 în Marea Britanie. “Planul nostru este să accelerăm. Pasul următor va fi trimiterea în Europa a avioanelor de luptă F-22, invizibile radar”, a precizat Deborah Lee James. 

Rusia si-a multiplicat zborurile militare de-a lungul granitelor cu tarile europene, pe fondul cresterii tensiunilor cu Occidentul dupa anexarea Crimeei, menționează „The Wall Street Journal”, care amintește și faptul că Rusia neagă, în continuare, că operatiunile sale militare ar constitui o amenințare.