MENIU

Avertismentul Organizaţiei Mondială a Sănătăţii. Virusul Zika este o urgenţă la nivel internaţional

<p>Noi descoperiri despre virusul Zika. Poate cauza şi o altă afecţiune cumplită</p>

Virusul Zika reprezintă urgenţă de sănătate publică la nivel internaţional. Avertismentul a fost lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care s-au reunit azi. Nu sunt însă deocamdată interzise nici călătoriile, nici schimburile comerciale între ţări. Virusul, bănuit că provoacă malformaţii nou născuţilor, este transmis de ţânţari.

Numai în acest an, pe continentul american, se estimează că vor fi în jur de 4 milioane de cazuri de îmbolnăviri. Până acum, doar în Brazilia, au fost înregistrate peste un milion şi jumătate de infecţii cu Zika.

În Columbia au fost confirmate aproape 20 de mii de cazuri, dintre care peste două mii la femeile însărcinate. În plus, celelalte femei au fost sfătuite să evite deocamdată să rămână gravide.

Virusul Zika. Realizarea unui vaccin va fi posibilă doar peste câțiva ani

 Lista ţărilor afectate:

- Barbados

- Bolivia

- Brazilia

- Cap Verde

- Columbia

- Republica Dominicană

- Ecuador

- El Salvador

- Fiji

- Guyana Franceză

- Guadelupe

- Guatemala

- Guyana

- Haiti

- Honduras

- Maldive

- Martinica

- Mexic

- Noua Caledonie

- Panama

- Paraguay

- Puerto Rico

- Saint Martin

- Samoa

- Insulele Solomon

- Surinam

- Thailanda

- Venezuela

Pentru cetăţenii români care se află sau doresc să călătorească în zone cu transmitere locală a virusului Zika, se recomandă măsuri de protecție personală împotriva înțepăturii țânțarilor: purtarea de pantaloni lungi și bluze/cămăși cu mânecă lungă, perioada de repaus să fie asigurată în spații prevăzute cu aer condiționat sau cu plase pentru țânțari, chiar și în timpul zilei. Cetăţenii care prezintă simptome compatibile cu infecția cu virus Zika în interval de 3 săptămâni de la întoarcerea dintr-o zonă / ţară afectată, sunt sfătuiţi să se adreseze medicului și să specifice dacă au călătorit recent în astfel de zone / ţări.

Persoanelor cu boli imune sau cronice severe, celor însoțite de copii mici, femeilor însărcinate (în mod special), li se recomandă să consulte un medic sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicina de călătorie şi boli infecţioase, înainte de plecarea spre astfel de destinaţii, pentru a primi recomandări atât cu privire la folosirea repelentelor, cât şi a altor măsuri preventive şi profilactice.