MENIU

Avertisment BNR pentru Guvern: Creșterea economică poate fi periculoasă

Majorarea cheltuielilor într-un moment de creștere economică peste potențial poate deveni o povară în momentul în care economia revine la normal sau, mai rău, intră în recesiune. Este avertismentul vice-guvernatorului BNR Liviu Voinea, lansat luni la conferința de prezentare a Raportului asupra stabilității financiare.

"Veniturile suplimentare (...) permit doar pe termen scurt finanțarea unor cheltuieli suplimentare, dar acestea sunt permanente, în timp ce veniturile sunt temporare.(...) Așadar, creșterea economică peste potențial ascunde un deficit structural mai mare decât deficitul cash, însă deficitul structural de azi este deficitul cash de mâine care va trebui finanțat în condiții ce pot deveni adverse pentru economiile emergente", a spus Liviu Voinea.

Viceguvernatorul BNR a dat exemplul din 2009, când economia României a intrat în recesiune, iar deficitul structural din anii precedenți s-a transformat în deficit cash și a dus la o austeritate severă, tăieri salariale și de posturi majore în sectorul bugetar.

"Această combinație între o politică fiscal-bugetară expansionistă în condiții de creștere economică peste potențial și deteriorarea sentimentului piețelor externe pentru economiile emergente, în general, poate afecta stabilitatea financiară pe mai multe canale: rata dobânzii, cursul de schimb, rata inflației", a mai spus Liviu Voinea.

Indicând "politica fiscală expansionistă” începută odată cu aplicarea Codului Fiscal din 2015, Voinea le atrage atenția guvernanților că ar trebui să fie atenți nu numai la nivelul deficitului de cont curent, ci la faptul că are o evoluție divergentă față de celelalte economii emergente din Uniunea Europeană.

De altfel, Comisia Europeană a inclus România în procedura de deviere semnificativă de la obiectivul pe termen mediu", a afirmat Voinea.

 

Mai multe articole despre:
BNR inflaţie criza financiară